Burgemeester Bart De Wever na kritiek van schepen Tom Meeuws op war on drugs in Antwerpen: “De gedachten zijn vrij”

Antwerpen -

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) lijkt de kritiek van zijn schepen Tom Meeuws (Vooruit) niet aan zijn hart te laten komen. Meeuws was in een interview anders scherp voor burgemeester De Wever en de aanpak van de drugscriminaliteit. Zo zegt hij dat de war on drugs gewoon niet werkt en op een dood spoor zit. “De gedachten zijn vrij, het beleid zetten we verder”, zegt De Wever in een korte reactie.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Antwerps schepen Tom Meeuws scherp voor De Wever: “De war on drugs werkt niet, dat weten we allemaal”

“Het probleem is dat mijn burgemeester verschillende rollen te spelen heeft: hij is ook N-VA-voorzitter, die oppositie moet voeren”, zegt Meeuws in het interview. “We hebben hem op dat risico gewezen bij de start van de coalitie en dat ging lang goed. Maar nu botsen we weer op de limieten. Ik zie dat hij daar zelf mee worstelt. (zwijgt even) Ik heb met hem te doen. In de beslotenheid van het schepencollege hebben we vaak heel goede gesprekken. Maar allerlei zaken, misschien ook zijn karakter, staan hem niet toe om echte samenwerking te organiseren.”

Burgemeester De Wever lijkt de discussie met Meeuws en coalitiepartner Vooruit niet te willen voeden. Hij houdt het dus bij een beknopte reactie: “De gedachten zijn vrij, het beleid zetten we verder”, zegt De Wever. Een bijsturing op stedelijk niveau van de aanpak van de drugscriminaliteit lijkt er dus nog niet aan te komen.

Ronduit crimineel

Oppositiepartij Vlaams Belang reageert wel uitgebreid op de kritiek van schepen Meeuws.

Filip Dewinter. © BELGA

“Het interview van Meeuws is gewoon een frontale aanval op De Wever en diens antidrugsbeleid”, zegt Filip Dewinter (Vlaams Belang), Vlaams Parlementslid en Antwerps gemeenteraadslid. “Dat hij medelijden heeft met zijn eigen burgemeester toont nog maar eens aan dat socialisten de strijd tegen drugshandel niet serieus nemen. Het is alvast duidelijk dat De Wever met hen in een coalitie de ‘war on drugs’ zeker niet zal winnen.”

Dewinter stelt zich vragen bij het pleidooi voor de legalisering van drugs door Meeuws.

“Hij doet dit in navolging van collega-schepen Jinnih Beels (Vooruit). Gaan pleiten om softdrugs en zelfs harddrugs te gaan legaliseren terwijl er een drugsoorlog woedt, is ronduit crimineel. Dat drugs tegenwoordig horen bij uitgaan, is geen argument voor een legalisering, maar zou net een reden moeten zijn om ook het druggebruik zelf harder op te sporen.”

Het Vlaams Belang herhaalt de oproep om onder meer tijdelijk het leger in te zetten in de strijd tegen het drugsgeweld en samenscholingsverboden in ‘drugsgevoelige straten”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen