Nieuwe reeks uit wereld van “Game of thrones”: dit moet je weten voor je begint aan “House of the dragon”

Maandagochtend gaat op Streamz “House of the dragon” in premiere, de langverwachte nieuwe TV-serie uit de wereld van "Game of thrones". Die fantasy-reeks was wereldwijd een gigantisch succes, waardoor de druk op de nieuwe ploeg bijzonder groot is. Maar de makers geloven dat ze troeven hebben om het publiek voor zich te winnen. Kom zelf ook goed voorbereid aan de start en lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen over “House of the dragon”. En maak alvast kennis met enkele toekomstige wereldsterren.

Dat er een vervolg zou komen op "Game of thrones" stond in de sterren geschreven. De fantasyreeks (8 seizoenen in totaal) was met honderden miljoenen kijkers over de hele wereld één van de populairste TV-series ooit. HBO zou maar gek zijn om die melkkoe zomaar te laten lopen. Er is lang gezocht naar de juiste formule om de franchise verder te zetten. Uiteindelijk is gekozen voor een prequel: "House of the dragon". De eerste aflevering gaat maandagochtend in wereldpremière.

Krijgen we personages uit "Game of Thrones te zien"?

Het antwoord is,  jammer genoeg misschien voor de vele fans: nee. Er zullen geen vertrouwde gezichten te zien zijn in “House of the dragon”. Om de eenvoudige reden dat het verhaal zich 200 jaar eerder afspeelt dan de gebeurtenissen uit “Game of Thrones”. Dus geen Jon Snow, geen Tyrion Lanyster, geen Sansa Stark en ook geen White Walkers.

Tweehonderd jaar terug in de tijd is de winter zelfs nog niet in aantocht. Maar in de Red Keep in King's Landing staat al wel een IJzeren Troon. En de ietwat oncomfortabele zitplaats voor de koning van de Zeven Koninkrijken, is ook dan al de inzet van vele intriges.

Mannen zullen nog eerder het koninkrijk in brand steken, dan een vrouw op de IJzeren Troon te dulden

Rhaenys Targaryen

Bij het begin van de reeks is alles nog peis en vree, en wordt de troon bezet door Viserys Targaryen. Die familienaam klinkt uiteraard bekend in de oren: Viserys is een verre voorvader van Daenerys Targaryen, die met haar drie draken in de originele reeks probeerde om de troon te heroveren. Viserys meent het goed, maar als hij zijn eigen dochter (Prinses Rhaenyra) aanduidt als zijn opvolger, gaan de poppen aan het dansen. “Mannen zullen nog eerder het koninkrijk in brand steken, dan een vrouw op de IJzeren Troon te dulden”, zegt Rhaenys Targaryen, ook bekend als “the queen that never was”. 

Kijk hier naar de trailer van "House of the dragon":

Videospeler inladen...

Waar gaat het dan precies over?

House of the dragon is gebaseerd op “Fire and blood”, een ander boek van George R.R. Martin, die met “A song of ice and fire” ook al de inspiratie leverde voor “Game of thrones”.

Kort samengevat gaat het over het begin van het einde van het Huis Targaryen. De onenigheid over de troonopvolging zet een aantal gebeurtenissen in gang die leiden  tot de zogenaamde “Dans van de draken”, een bloedige burgeroorlog die de Targaryens flink wat draken gaat kosten. En mensenlevens. 

De vier sleutelfiguren in het verhaal zijn de beminnelijke koning (Viserys Targaryen), zijn ambitieuze broer Daemon,  de dochter van de koning (Rhaenyra), en haar beste vriendin (Alicent Hightower). 

Emma D'Arcy als Rhaenyra Targaryen

De rol van prinses Rhaenyra, die aangeduid is als troonopvolger, wordt gespeeld door twee verschillende acteurs. Milly Alcott speelt de jonge versie. De oudere Rhaenyra wordt vertolkt door de non-binaire acteur Emma D'Arcy. Zij vinden dat de reeks pertinente dingen zegt over machtsrelaties en identiteit, toen en nu. We leven anno 2022 altijd in een maatschappij waar mannen het voor het zeggen hebben.

BEKIJK - Emma D'Arcy (Rhaenyra Targaryen) over de relevantie van de nieuwe reeks:

Videospeler inladen...

Krijgen we meer van hetzelfde of iets totaal nieuws?

De makers zijn zich er zeer van bewust dat ze op (draken-) eieren lopen. Deze reeks gaat door de fans met een vergrootglas bekeken worden. “Game of thrones” heeft  jarenlang miljoenen kijkers over de hele wereld kunnen bekoren. Zij zullen het niet pikken als die erfenis nu bezoedeld wordt. Daarom wilden de makers de overgang zeker niet te bruusk laten gebeuren. Co-showrunner Miguel Sapochnik: “Ik wilde in dezelfde ruimte blijven als die show want die heeft alles veranderd. Het zou fout zijn om per se iets anders te willen doen.”

Steve Toussaint als Lord Corlys Velaryon

Anderzijds: het laatste seizoen van “Game of thrones” was voor veel kijkers een enorme ontgoocheling. Zelfs de auteur van de boeken, George R.R. Martin, gaf toe dat hij het maar niets vond. Bij de laatste vier seizoenen van de TV-serie had hij amper nog iets in de pap te brokken. Die fout wilden ze nu niet meer maken. Martin bleef de hele tijd dicht betrokken bij de productie. Deze nieuwe start is een kans om na het teleurstellende slot van “Game of thrones” de fans opnieuw voor zich te winnen.

BEKIJK - Steve Toussaint (Lord Corlys Velaryon) over het verschil met "Game of thrones":

Videospeler inladen...

Wordt het even spectaculair?

Het ziet ernaar uit dat “House of the dragon” qua spektakel niet zal moeten buigen voor “Game of thrones”. Centen zijn er alvast genoeg. Volgens het Amerikaanse vakblad Variety maakte HBO Max 200 miljoen dollar vrij voor het eerste seizoen van tien afleveringen, dat komt neer op 20 miljoen per aflevering. Dat is 5 miljoen meer dan de afleveringen uit het laatste seizoen van “Game of thrones”. Dat telde 8 afleveringen en die kostten telkens 15 miljoen dollar.  

De meeste opnamen gebeurden in de nieuwe Warner Bros Leavesden Studios in Watford, Engeland. Maar er is ook op locatie gefilmd: in Spanje (in de middeleeuws stadjes Caceres, Trujillo en Granada), Portugal (Monsanto) en in Engeland (Cornwall). De buitenopnames van King’s Landing gebeurden in Mdina, in het centrum van Malta. Westeros ziet er weer prachtig uit. De decors en de landschappen zullen evenveel indruk maken als in “Game of thrones”.

En ”House of the dragon” heeft nog één grote troef: draken. De Targaryens konden lange tijd de vrede bewaren in Westeros alleen al omdat ze draken hadden. Wie hun Huis aanviel, kreeg met hun draken te doen. Daenerys had er drie in “Game of Thrones”: Viserion, Rhaegal, and Drogon. In het eerste seizoen van “House of the dragon” zijn het er maar liefst zeventien. Ze zijn niet alleen herkenbaar (aan hun kleur bijvoorbeeld), maar hebben ook een naam, en een eigen persoonlijkheid.  

Eén van de vedetten wordt ongetwijfeld Caraxes, één van de oudere draken van de familie, gigantisch groot en bloedrood, bijgenaamd Blood Wyrm. Hij wordt bereden door Daemon Targaryan (Matt Smith), het enfant terrible van de familie. En ook voor Syrax is een bijzondere rol weggelegd, de gele draak van prinses Rhaenyra (Milly Alcock).

BEKIJK - Milly Alcock rijdt graag op haar draak Syrax:

Videospeler inladen...

Mogen we evenveel seks en geweld verwachten?

Dat er veel geweld te zien was in Game of thrones is een understatement. En ook gewelddadige seksscènes waren schering en inslag, zeker in de eerste seizoenen. Daar kwam kritiek op, en de makers van “House of the dragon” hebben daar rekening mee gehouden. Er zal naakt zijn, en seks, en geweld, maar veel minder. Co-showrunner Miguel Sapochnik: “Er werd in die tijd nu eenmaal veel geweld gepleegd op vrouwen. Daar mogen we niet blind voor zijn. Maar we mogen het zeker ook niet verheerlijken.”

Ik vroeg me op een gegeven moment af: is deze seksscène echt wel nodig?
Acteur Matt Smith
Matt Smith als Daemon Targaryen

De Britse acteur Matt Smith (Daemon Targaryen) heeft er toch zijn twijfels bij. “Ik  vroeg me op een gegeven moment af: is deze seksscène echt wel nodig?”, vertelde hij aan het blad Rolling Stone. En op de vraag of hij in veel van zulke scènes moest meespelen antwoordde hij: “best wel, een beetje te veel als het van mij afhangt”.  Smith speelt dan ook de rol van de vileine Daemon Targaryen, de broer van koning Viserys, en de nagel aan diens doodskist.

BEKIJK - Matt Smith over zijn personage Daemon Targaryen:

Videospeler inladen...

Het mag dan misschien wat minder zijn, er zàl bloot te zien zijn in “House of the dragon”. Want seks verkoopt. En geweld. Al in de eerste aflevering gaan vrouwen uit de kleren en rollen er letterlijk koppen. “Game of thrones” was zo’n enorm succes dat het dom zou zijn om fundamenteel van toon te veranderen. De kassa moet rinkelen. Het bloed zal ook nu blijven vloeien. 

Milly Alcock gaat vanaf 22 augustus nooit meer zomaar over straat kunnen lopen
Regie-assistente Kamilla Steczkowska

En zelfs als deze prequel nog maar half zo succesvol wordt als het origineel, dan nog zullen de levens van alle acteurs binnenkort voorgoed veranderen. Even naar de bakker om de hoek om een appelflap wordt wellicht een hachelijke onderneming.

Milly Alcock (links) als Rhaenyra Targaryen en Emily Carey als Alicent Hightower

Volgens de Limburgse Kamilla Steczkowska, die als regie-assistente op de set stond, moeten we niet twijfelen wie de ster van de show gaat worden.

BEKIJK - Regie-assistente Kamilla Steczkowska verklapt wie volgens haar de grootste ster wordt:

Videospeler inladen...

De eerste aflevering van “House of the dragon” is vanaf maandag te zien op Streamz. 

Meest gelezen