AFP or licensors

Waterpeil op de Rijn stijgt gestaag, maar voor hoe lang?

Het waterpeil van de Rijn in Duitsland is vandaag enkele centimeters gestegen. Weken van aanhoudende droogte hadden het waterniveau van de rivier fors doen dalen, waardoor de binnenscheepvaart op de stroom in het gedrang kwam.

In Duitsland wordt al dagen met spanning naar de weerberichten voor Zwitserland gekeken. Want de regen die de afgelopen dagen boven de Zwitserse Alpen viel, was goed nieuws voor het peil van de Rijn. 

Door de aanhoudende droogte dreigde de rivier ter hoogte van het Duitse plaatsje Kaub - tussen Mainz en Koblenz - onbevaarbaar te worden voor de binnenscheepvaart. Zodra het waterpeil daar te laag staat, is de scheepvaart tussen de Boven- en Beneden-Rijn nauwelijks nog mogelijk. 

Gisteren was het peil in Kaub nog tot 35 centimeter gezakt. Dat wil niet zeggen dat het water er maar 35 centimeter diep was: het nulpunt voor de meting ligt namelijk een stuk boven de bodem van de rivier.

Hoe het ook zij: bij een peil van 40 centimeter of minder is het voor veel binnenschepen niet rendabel om dat deel van de waterweg te bevaren. Dus was het de afgelopen dagen voor vele boten kantje boord. 

De afgelopen uren is het tij gelukkig gekeerd: door overvloedige regenval boven de Zwitserse Alpen, waar de Rijn ontspringt, is het peil van de Rijn aan het stijgen. Om 16 uur werd in Kaub een waterpeil van 50 centimeter gemeten. 

BEKIJK - Het peil van de Rijn is aan het stijgen:

Videospeler inladen...

Zoals je in de bovenstaande grafiek kan zien, zal het peil naar verwachting de komende dagen verder stijgen, omdat het water enkele dagen, zelfs weken, nodig heeft om helemaal van de grote Alpenmeren naar de middenloop van de Rijn te vloeien. Het wordt echter afwachten wat het weer de komende tijd boven de Alpen zal doen. 

BEKIJK - Water uit de Rijn komt deels van de regen die de voorbije dagen is gevallen. Op sommige plaatsen was dat in overvloed, zoals in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg, dichtbij de grens met Duitsland:

Videospeler inladen...

Meest gelezen