©  Facebook Volodymyr Zelensky

President Zelensky roept Oekraïners na zes maanden oorlog op tot samenhorigheid: “We moeten nog veel verdragen, helaas ook veel leed”

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zijn landgenoten na bijna zes maanden oorlog opgeroepen tot samenhorigheid. “Voor de overwinning van Oekraïne moeten we blijven strijden. Er is nog veel te doen. We moeten standhouden en nog veel verdragen, helaas ook veel leed”, aldus de regeringsleider in een zaterdagavond verspreide videoboodschap. Oekraïne viert op 24 augustus, precies een half jaar na het begin van de Russische invasie, zijn onafhankelijkheidsdag.

jvh
Bron: BELGA

Zelensky waarschuwde dat Rusland de Oekraïense festiviteiten woensdag kan aangrijpen voor bijzondere gewelddaden. “Zo is onze vijand. Ook in elke andere week van dit half jaar heeft Rusland zoiets weerzinwekkends en onmenselijks gedaan”. Hij verwees onder meer naar de “Russische terreur” in de regio Charkov en de Donbas, waar dagelijks raketten inslaan en artillerieaanvallen plaatsvinden.

President Zelensky zei ook dat hij komende week in Kyiv bezoek van bondgenoten verwacht. “De oorlog heeft alles veranderd voor Oekraïne, voor Europa en voor de wereld”. Volgens hem is het doel van Rusland zijn land te vernederen en angst en tweespalt te verspreiden. Daarom mag niemand buigen voor de druk en zwakheden tonen. “Daarom houden we samen stand, helpen we elkaar, herbouwen we wat vernield is en strijden we voor onze mensen”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER