Een oorwurm, een onverwoestbare zangeres en "Liefde voor muziek": het succes van Margriet Hermans (68)

Een steengoede cover, een immens populair tv-programma en een immer aimabele zangeres die zichzelf steeds opnieuw blijft uitvinden: het bleken succesvolle bouwstenen voor het succes van Margriet Hermans bij "Zomerhit". Omringd door andere topartiesten won ze gisteren de liedjeswedstrijd van Radio 2 en Eén met "Lekker blijven hangen", een cover uit het tv-programma "Liefde voor muziek". VRT NWS sprak met enkele muziekkenners over het succes en de populariteit van Hermans (68).

Margriet Hermans heeft de trofee Zomerhit 2022 in de wacht gesleept met het nummer "Lekker blijven hangen". Dat is gisteren bekendgemaakt tijdens een liveshow van Eén en Radio 2 in Blankenberge. "Dit gaat boven alle verwachtingen", klonk het bij Hermans die duidelijk geëmotioneerd was. Met tranen in de ogen nam ze de prijs in ontvangst. 

BEKIJK - Een emotionele Margriet Hermans krijgt de trofee voor Zomerhit 2022 overhandigd door Peter Van de Veire:

Videospeler inladen...

Hermans werd in de finale vergezeld door topartiesten als Pommelien Thijs, Metejoor & Snelle en zelfs ex-winnaars Niels Destadsbader en Regi (& Emma Heesters). Ze was misschien niet de topfavoriet, maar ging alsnog met de hoofdprijs lopen. Vanwaar komt dat succes?

"Een onverwoestbare zangeres"

"Margriet is gewoon een onverwoestbare zangeres", zegt presentator Peter Van de Veire, die gisteren de trofee mocht overhandigen. "Ze blijft zichzelf heruitvinden en blijft daarbij altijd zichzelf. Ik heb haar leren kennen bij “Margriet aan zee” als een sympathieke vrouw met een gulle lach en uiteindelijk is zij nog steeds dezelfde. En het is natuurlijk ook een steengoede zangeres die nog steeds veel aandacht besteedt aan haar techniek. "

Margriet heeft misschien een grote mond, maar dat charmeert haar net

Peter Van de Veire, radio- en televisiepresentator

De carrière van Margriet Hermans begon in 1985. Twee jaar later won ze al eens een prijs tijdens "Zomerhit": voor "Een vriend" mocht ze toen de trofee voor beste Nederlandstalige lied in ontvangst nemen. Nu, 35 jaar later, blijkt ze nog steeds immens populair bij het Vlaamse publiek. "Margriet heeft veel aspecten waar iedereen zich in kan vinden", verklaart Van de Veire. "Ze is heel aimabel en heel toegankelijk. Ze heeft misschien een grote mond en zegt soms dingen waarvan we denken ‘was dat nu nodig’, maar dat charmeert haar net.”

Hermans was de oudste finaliste van Zomerhit 2022 en dat heeft volgens Van de Veire misschien ook wel in haar voordeel gespeeld. "De andere finalisten waren voornamelijk jonge, aanstormende talenten die ongetwijfeld veel stemmen kregen van de jongere kijkers. Daarnaast heb je dan Margriet, waar de rest van Vlaanderen zich misschien wat gemakkelijker achter schaart. Maar ik ben zeker dat het gisteren ongelofelijk spannend was."

Een oorwurm die al twee keer Zomerhit won

“Lekker blijven hangen” is een Nederlandstalige cover van “She’s after my piano” van 2 Fabiola. Pat Krimson en Loredana De Amicis deden met het nummer in 2014 mee aan Eurosong, de preselecties van het Eurovisiesongfestival dat toen doorging in Denemarken. Uiteindelijk mocht Axel Hirsoux dat jaar met het nummer "Mother" naar Kopenhagen, maar "She's after my piano" werd in Vlaanderen wel immens populair.  Het werd dat jaar ook verkozen tot Zomerhit.

BEKIJK - 2 Fabiola ft. Loredana tijdens "Eurosong 2014" met "She's after my piano":

"Wij mochten destijds eigenlijk niet echt zelf een nummer kiezen", vertelt Pat Krimson van 2 Fabiola over die preselecties. "De VRT had een reeks inzendingen gekregen en hebben ons daarna gecontacteerd om met dit nummer aan de slag te gaan. We hebben er nog flink wat aan gesleuteld, want het gevoel van het oorspronkelijke lied was toch heel anders."

"We hebben bijvoorbeeld de baslijnen en de melodie aangepast en er meer een dancenummer van gemaakt, maar de balkansfeer en de typische accordeon - die ook in Margriet haar versie overeind bleven - zaten er wel al in." Pat Krimson is ook onder de indruk van de manier waarop Margriet Hermans het nummer herwerkt heeft. "De versie van Margriet is bijna een theatershow, zeer sterk", besluit hij.

Dit is het bewijs dat we destijds 2 Fabiola naar het Eurovisiesongfestival hadden moeten sturen

Peter Van de Veire, radio- en televisiepresentator

Of je het nu wil of niet, "Lekker blijven hangen" blijft ook effectief hangen: het is een echte oorwurm. "Het is een leuk, herkenbaar nummer en is misschien wel het bewijs dat we destijds 2 Fabiola naar het Eurovisiesongfestival hadden moeten sturen", zegt Peter Van de Veire.

Een andere reden waarom Vlaanderen massaal gestemd heeft voor "Lekker blijven hangen" is volgens Van de Veire de boodschap van het nummer. Na enkele coronajaren, waarbij we heel wat zaken hebben moeten missen, mogen we nu eindelijk weer lekker blijven hangen. "Dit lied heeft zo weinig complexen dat mensen denken: Ja, die mag winnen”, besluit Van de Veire. 

"Liefde voor muziek"

"Lekker blijven hangen" is een nummer dat oorspronkelijk werd geschreven voor het VTM-programma "Liefde voor muziek", een tv-programma waarbij bekende Belgische en soms ook Nederlandse artiesten covers maken van elkaars nummer en die in intieme setting voor elkaar spelen. Sinds 2015 waren er 8 seizoenen van het programma en wonnen maar liefst 4 artiesten "Zomerhit" met een nummer uit "Liefde voor muziek".

"Het lijkt misschien gemakkelijk: scoren met een cover, maar dat is het niet", zegt Van De Veire. “Het moet goed gedaan zijn. We zagen gisteren Stan Van Samang de show openen met “Een ster”, zijn Zomerhit uit 2015 die ook uit “Liefde voor muziek” kwam en dat is gewoon een steengoede cover die ook als eigen nummer overeind blijft." 

BEKIJK - Margriet Hermans met "Lekker blijven hangen" in "Liefde voor muziek":

Het creatieve genie achter de nummers uit "Liefde voor muziek" is de immer bescheiden producerJeroen Swinnen. Hij was overigens niet alleen mee verantwoordelijk voor "Lekker blijven hangen", maar ook voor "Gold" van The Starlings, die ook in de finale van Zomerhit 2022 stonden. 

"Ik ga niet graag zelf met de eer lopen en in dit verhaal kwam het idee ook effectief van Margriet zelf", aldus Swinnen. "Ze wist heel snel dat ze tijdens "Liefde voor muziek" het nummer "She's after my piano" wilde brengen en ook het verhaal errond had ze al klaar. Het zou gaan over het feit dat we eindelijk weer onder de mensen mogen komen en moest de sfeer hebben van een livebandje in een gezellig café."

Het nummer heeft een eenvoudige boodschap, waar mensen ook echt naar verlangden

Jeroen Swinnen, producer "Liefde voor muziek"

"Het is een heel ontwapend en eenvoudig nummer, waar uiteindelijk toch wel wat productie aan te pas kwam", vertelt Swinnen die toegeeft dat ook hij het nummer niet meer uit z'n hoofd kreeg wanneer hij eraan aan het werken was. "Het is en blijft een oorwurm." De producer had verwacht dat "Lekker blijven hangen" goed zou scoren na "Liefde voor muziek", maar niet dat het nummer ook Zomerhit zou winnen.

Swinnen werkt ook regelmatig mee aan nummers voor het Eurovisiesongfestival, zowel voor België als voor andere landen. In 2010 was hij een van de tekstschrijvers van "Me and my guitar" van Tom Dice en in 2020, het jaar waarin er door corona geen officiële wedstrijd was, schreef hij mee aan "Répondez-moi" van Gjon’s Tears, de Zwitserse inzending van dat jaar. "Ik ben er nog steeds van overtuigd dat we toen zouden gewonnen hebben", maakt Swinnen zich sterk.

De producer is er net als Peter Van De Veire van overtuigd dat "She's after my piano" in 2014 een betere keuze was geweest dan "Mother". Misschien is er wel een herkansing voor het nummer mogelijk op Europees succes in de versie van Margriet Hermans? "Ik zal haar eens bellen", lacht Swinnen. "Al is het maar om haar proficiat te wensen."

Meest gelezen