De Hyundai van Tänak in Ieper. ©  ISOPIX

Ott Tänak triomfeert in Rally van Ieper, Neuville pakt nog 3 punten in Power Stage

De Est Ott Tänak (Hyundai) heeft zondag de Rally van Ieper op zijn naam geschreven. Thierry Neuville (Hyundai), vorig jaar de winnaar in Ieper, eindigde na een crash niet in de top tien in de negende van dertien manches in het WRC-kampioenschap. Hij zakt van de vierde naar de derde stek in de WK-stand.

Jeroen De Pauw

De 34-jarige Tänak begon als leider aan de slotdag en gaf zijn eerste plaats in de laatste vier klassementsproeven niet meer uit handen. Hij haalde het met 5 seconden voorsprong op de Welshman Elfyn Evans (Toyota). De Fin Esapekka Lappi (Toyota) vervolledigde het podium op 1:41.6.

Voor de wereldkampioen van 2019 is het de zeventiende WRC-zege, de derde dit seizoen na zijn overwinningen in Sardinië en Finland.

Ott Tänak ©  Jaanus Ree

Thierry Neuville reed zaterdag aan de leiding toen hij in de voorlaatste rit van de dag van de baan ging en moest opgeven. Uiteindelijk finishte hij zondag op 19:50.5 van Tänak.

Neuville zakt naar plek 4 in WK-stand

WK-leider Kalle Rovanperä (Toyota) crashte vrijdag in de tweede rit van de dag. De Fin won zondag wel de afsluitende Power Stage, voor Evans en Neuville. De Oostkantonner pakte zo nog drie punten. In de WK-stand houdt Rovanperä met 203 punten een voorsprong van 72 punten over op Tänak. Evans (116 ptn) klimt over Neuville (106 ptn) naar de derde plaats.

De volgende WK-manche is de Acropolis Rally, van 8 tot 11 september voorzien in Griekenland.