Ā© CĆ©dric Depraetere

Arctic Monkeys sluit Pukkelpop af met extra lange show, Oscar and the Wolf terug na pauze door mentale problemen

Feestneuzen kunnen nog doorgaan op dj-sets tot 3 uur 's nachts, maar Arctic Monkeys heeft het allerlaatste concert gespeeld van Pukkelpop 2022. Alex Turner en co stonden anderhalf uur op de Main Stage, ruim 20 minuten langer dan gepland. En toch zaten er wat dipjes in hun show. Voor de Monkeys was Max Colombie van Oscar and the Wolf helemaal terug van weggeweest, nadat hij enkele concerten en festivals annuleerde om aan zijn mentale gezondheid te werken.Ā 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Arctic Monkeys spelen extra lang headlinerconcert, met ups and downs

Alsof ze in een rokerige jazzclub staan, met warme en nostalgische blazers: zo beginnen Arctic Monkeys aan hun langverwachte headlinershow op Pukkelpop. En of er in Kiewit werd uitgekeken naar Alex Turner en co: het was al van 2009 geleden dat de Monkeys voor een Belgische show de wei van Kiewit verkozen boven die van Werchter.Ā 

Arctic Monkeys heeft een songcatalogus die bulkt van de catchy songs met sexy gitaren, en toch: echt beklijven doet hun Pukkelpopshow niet echt. Tussen de nummers door blijft het stil en gaan de schermen op zwart. Weinig publieksinteractie, en daardoor stuikt de energie die in het publiek tijdens nummers als "Do I wanna know" of "Don't sit down 'cause I've moved your chair" wordt opgebouwd, enkele keren in elkaar. Zonde, want Arctic Monkeys speelt strak en met branie.

BEKIJK - Een stukje uit "Do I wanna know" van Arctic Monkeys op Pukkelpop:

Videospeler inladen...

Bezieling Ć©n sfeer is er wel tijdens oude getrouwe "I bet you look good on the dancefloor", wanneer de Monkeys een doorstart lijken te maken. Tijdens slotnummer "505" schiet de wei opnieuw collectief wakker. Smartphones in de lucht en collectief meeschreeuwen maar.Ā 

Hoewel hun reguliere set er dan al op zit, komen Arctic Monkeys nog terug voor drie bisnummers, en wat voor nummers: "Tranquility base hotel & casino", "Arabella", en het ijzersterke "R u mine?". Heerlijke energie opnieuw. Jammer van de ups and downs. (en het ontbreken van "When the sun goes doen", en "I wanna be yours")

Ā© CĆ©dric Depraetere

BEKIJK - Wat vond student Eva, die een hele dag studeerde voor haar herexamens op Pukkelpop en als blokpauze naar Arctic Monkeys mocht, van het concert?

Videospeler inladen...

Oscar and the Wolf komt, ziet en overwint Main Stage van Pukkelpop na pauze: "Niet meer groots leven, wel de dag doorkomen"

Na een pauze voor zijn mentale gezondheid heeft Max Colombie zijn rentree op het podium met Oscar and the Wolf allesbehalve gemist. Op Pukkelpop heeft hij een sterke set gespeeld, vol emotie. Colombie heeft de muziek laten spreken, met beknopte bindteksten. "Jullie opnieuw zien, dat zou mij erdoor halen, dacht ik, dus daarom ben ik op het podium gestapt. En het is zo'n enorme eer om op dit podium te mogen staan", klinkt het.

Beginnen doet Colombie met Ć©Ć©n van zijn grootste hits "Strange Entity", met de bijzonder symbolische openingszin "Take good care of me". En of het Pukkelpoppubliek hem in de watten heeft gelegd. Genereus met applaus en hartjes in de lucht. En dat doet Colombie deugd, veel deugd.Ā Nagenoeg het hele concert speelt hij met een brede glimlach. En hij is bijzonder goed bij stem: Colombie haalt zelfs af en toe zijn beste kopstem boven, geknield op de grond.Ā Ā 

Ā© CĆ©dric Depraetere

De band van Oscar in the Wolf is uitgebreid van drie naar zes muzikanten, onder wie een congaspeler. En die geven zijn nummers meer diepgang, of een andere touch. Vooraan in de set vooral nieuwere muziek, met onder meer "Something in the air", "James" en het hypercatchy "Nostalgic bitch". Hoe meer Colombie zich overgeeft aan het publiek, hoe meer hij van dat publiek terugkrijgt, en dat blijft in crescendo gaan.

Zijn doorbraaknummer "Princes" zit in een nieuw jasje, met een eightiestouch, en snerpende gitaren. Colombie gooit zijn waterflesje in het publiek en is helemaal ontketend. Hij blijft met zijn wijsvinger naar het publiek wijzen. Jullie zijn het die mij erdoor sleuren: dat is zijn boodschap.

Het gaat niet meer om groots leven, en dromen najagen, wel om mijn angsten overwinnen en de dag doorkomen

Oscar and the Wolf
Ā© Illias Teirlinck voor Stubru

Richting finale gaat het met "You're mine", zijn samenwerking met Charlotte de Witte die Colombie zittend inzet als ballade, voor het losbarst in een dansbeat.Ā Van het feestgedruis maakt hij de omslag naar de rauwe emotie bij het slotnummer "Warrior".Ā 

"Een nummer dat ik een halfjaar geleden heb geschreven, over de wereld veroveren, dromen najagen en groots leven. Maar die betekenis is volledig veranderd. Het gaat voor mij nu over mijn paniekaanvallen doorstaan, mijn angsten overwinnen en eigenlijk gewoon de dag doorkomen", klinkt het eerlijk. Slik.Ā Ā 

Rode lasers, zware bassen. Oscar and the Wolf gaat meer dan ooit terug naar de essentie: dansen met de tranen in de ogen. Met zinnen als "I'm a champion, no matter what they say" en "Like a phoenix I'll fly" raakt hij de absolute essentie. Veel fans zijn in tranen te zien op de grote schermen. Colombie zelf lijkt blijer dan ooit, en bevrijd.Ā 

Ā© CĆ©dric Depraetere

BEKIJK - Enkele fragmenten van het concert van Oscar and the Wolf in "Het journaal":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Chokri Mahassine blikt terug op Pukkelpop 2022: "Dubbel gevoel, maar alle enthousiasme gaf ons energie"

Bij Stubru blikken organisator Chokri Mahassine en programmator Eppo Janssen terug op Pukkelpop 2022. "Het was een grote uitdaging, na twee jaar zonder festival om alles weer op poten te zetten. Maar tegelijk hadden we het gevoel "eindelijk". Al die blije gezichten en zo veel enthousiasme: dat geeft energie om ervoor te gaan", aldus Mahassine. "Ik heb dit Ć©cht Ć©cht gemist." Er is trouwens al een datum afgeklopt voor Pukkelpop 2023: 17 tot en met 20 augustus.

Videospeler inladen...

Hoe gaan Pukkelpoppers met hun geld om? Van "bekers rapen" tot "we hebben op voorhand genoeg gespaard"

Pukkelpop gaat richting zijn einde. Hoe zit het met de financiƫle situatie van de festivalgangers? Hoe veel geld hebben ze uitgegeven, en hoe proberen ze te besparen op hun uitgaven? Twee jonge studenten delen trouwens nog een gouden bespaartip.

Videospeler inladen...

Onze journaalploeg was bij de shows van drie opvallende artiesten uit Nederland: MEAU, Eefje de Visser en Joost

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Waanzin bij Joost, met stagedivende Acid als gast

Energie en waanzin te over bij Nederlander Joost. Geef Nederlander Joost Klein een hoofdpodium, en hij breekt het zo goed als af. Het Youtubefenomeen maakt Nederlandstalige hiphop met een stevige beat. Een uurtje pompen, tijdens "Go Acid" in het gezelschap van influencer en goede vriend Acid, ook een YouTuber. Die duikt als een bezetene, zonder veel na te denken al stagedivend het publiek in.

BEKIJK: Bij Stubru blikte Joost terug op zijn bijzonder energieke optreden:

Videospeler inladen...

Het enige moment waarop het hƩƩl stil wordt, is tijdens het nummer "Florida 2009", een ode aan de overleden ouders van Joost Klein. Om zijn emoties onder controle te houden, zingt hij het nummer met een vlag vol hartjes over zijn hoofd. Van het publiek krijgt hij alleen maar hartjes terug. Van zijn bandleden krijgt hij na het nummer een hartverwarmende knuffel. Oprechte emoties tussen het feestgedruis door.

Ā© Nathan Dobbelaere
Ā© Nathan Dobbelaere

Krachten sparen voor headliner Arctic Monkeys

Pukkelpop is aan zijn laatste festivaldag toe, en alle festivalpret begint vooral bij de bezoekers met een combiticket hun tol te eisen. Her en der liggen er op het festivalterrein groepjes te rusten op de grond. Krachten sparen om vanavond nog even te pieken en alles te geven, bij Oscar and the Wolf of headliner Arctic Monkeys. Ook gespot: een fan met een tshirt met een stukje songtekst van de band op.

Ā© Rebecca De Cavel en Illias Teirlinck voor Stubru
Ā© Rebecca De Cavel en Illias Teirlinck voor Stubru
Ā© Rebecca De Cavel en Illias Teirlinck voor Stubru

Ingetogen Meskerem Mees komt niet helemaal tot haar recht in luidruchtige Club

De klassieke festivalomstandigheden - een halfopen tent en een uitgelaten publiek - zijn niet per se een cadeau voor artiesten die ingetogen muziek brengen. Ook voor Meskerem Mees is het worstelen om boven de luidruchtige massa uit te geraken met haar frĆŖle stem. De Club is bij momenten zo'n praatbarak dat haar gezang nauwelijks te verstaan valt.Ā 

ALL RIGHTS RESERVED_

Het rumoer valt tijdens haar eerste hit "Joe" even stil, maar herneemt nadien weer. Aan de inzet van Meskerem Mees zelf zal het in elk geval niet gelegen hebben. Ze blijft ingetogen maar doorleefd spelen.

BEKIJK: Bij Stubru blikt Meskerem Mees terug op haar show: "Het was enorm warm, en op een festival is er altijd omgevingsgeluid"

Videospeler inladen...

Van een blokpauze gesproken: Eva is tussen haar herexamens door toch op Pukkelpop, dankzij Stubru-wedstrijd

Veel muziekliefhebbers met herexamens zien Pukkelpop aan hun neus voorbijgaan. Maar Eva De Vijlder (20), studente theoretische en experimentele psychologie aan UGent, is tĆ³ch op het festival vandaag. MĆ©t haar studieboeken, weliswaar. Want als winnaar van een Stubru-wedstrijd kan ze vanavond als grote fan alsnog het concert van Arctic Monkeys meepikken, nadat ze de hele dag gestudeerd heeft in de radiostudio van Stubru op het terrein.

Videospeler inladen...

Meezingmoment opent Marquee: "Dat heb jij gedaan" van MEAU beweegt Marquee tot tranen

Een dijk van een hit heeft de jonge Nederlandse singer-songwriter MEAU op zak, met haar gevoelige ballade "Dat heb jij gedaan". Een nummer over de toxische relatie met haar ex-lief, dat een gigantische weerklank heeft bij het publiek. Dat nummer lokt op het vroege middaguur dan ook de vroege vogels op de Pukkelpopwei richting Marquee.Ā 

"Fantastisch: een Belgisch publiek luistert veel meer dan een Nederlands publiek. Geweldig om hier nu al te staan, dat had ik nooit verwacht zo vroeg in mijn carriĆØre", zegt ze.

BEKIJK: MEAU vertelt wat het succes van haar hit "Dat heb jij gedaan" met haar doet:

Videospeler inladen...

In al haar enthousiasme start MEAU er trouwens iets vroeger aan, met haar vijfkoppige band. Ze brengt een mix van rustige luisterliedjes, waarbij ze zichzelf begeleidt op gitaar, en meer poppy nummers die uitnodigen om te dansen. Ze lokt een steeds groter publiek met haar warme stem. En ze heeft een vriendin/collega mee: singer-songwriter Bente, naast Froukje, S10, Merol, Meis en MEAU zelf Ć©Ć©n van de vele vrouwelijke popartiesten die zowel in ons land als in Nederland scoren met eigenzinnige popmuziek in de moedertaal.

MEAU's indringende nummers op gitaar werken het best bij het talrijk opgekomen publiek. "Dat heb jij gedaan" is verrassend genoeg niet het slotnummer, maar wel het absolute hoogtepunt. Niemand die poƫtischer het woord "klotegevoel" zingt. Op de grote schermen zijn fans te zien die in tranen meezingen. Een kippenvelmoment. "Voor ons was dit heel geslaagd, hopelijk voor jullie ook", besluit MEAU.

Ā© Nathan Dobbelaere

Wie is MEAU? Ontdek meer in dit portret:

Meest gelezen