Geerts (93) zet een aanval in op Vialle (28), maar geraakt niet voorbij de Fransman. ©  Fullspectrummedia

Spanning troef: Geerts met maar twee puntjes voorsprong naar laatste GP

Twee puntjes. Met die piepkleine voorsprong trekt Jago Geerts over twee weken naar Turkije, voor de laatste Grote Prijs. Na Finland gooide de Balenaar ook in Frankrijk kostbare punten te grabbel. Titelrivaal Tom Vialle lachte in zijn vuistje.

Jürgen Schrooten

17 Grote Prijzen - goed voor maximaal 850 punten - gereden in de MX2. De stand, met nog één GP te gaan: Geerts 710 versus Vialle 708. Alfred Hitchcock had geen spannender scenario kunnen bedenken. Al kreeg the master of suspense de laatste twee weken wel wat hulp van Jago Geerts. Iceman is de bijnaam van de Balenaar. Omdat hij altijd en overal koel en rustig blijft. Maar blijkbaar heeft de titelstress toch ook bij hem toegeslagen. En dat vertaalde zich in Hyvinkaa en nu ook in St-Jean d’Angély in net iets te veel valpartijen.

Risico’s

“Ik had twee heel slechte starts en moest risico’s nemen bij het passeren. In de tweede reeks is het daar misgelopen,” zuchtte Geerts achteraf. Eigenlijk begon de ellende al op zaterdag. Met maar één goede lijn - waardoor passeren aartsmoeilijk is - was de startpositie van cruciaal belang in St-Jean d’Angély. Maar na een val in de kwalificatierace - toen hij in derde positie lag - kwam Geerts niet verder dan een achtste plaats. En dat terwijl titelrivaal Vialle de poleposition pakte. Een eerste (mentale) tik.

In de eerste reeks kon Geerts - na een heel sterke eerste ronde - nog van plek zes naar drie opschuiven, vlak achter Vialle. Degelijk dus. Maar toen Vialle in reeks twee snel aan de leiding kwam en Geerts achter Van den Moosdijk te lang op de zesde plaats vastzat, sloeg de titelstress toe. Jago wipte in ronde 7 nog wel voorbij de Nederlander, maar schoof iets verder onderuit en viel terug naar de zevende positie. Verder kwam de Kemea Yamaha-rijder - na nog een schuivertje - niet meer. En Vialle? Die won de reeks én de Grote Prijs. En vooral: 47 punten voor de Fransman, tegenover slechts 34 voor Geerts.

Ultieme gevecht

In amper acht dagen tijd bracht Vialle zijn achterstand van 23 punten terug tot amper twee eenheden. De Grote Prijs van Turkije, over twee weken in Afyonkarahisar, zal dus allesbepalend zijn. Vialle gaf al meteen een duidelijke boodschap richting kamp Geerts: “Ik zal klaar zijn voor het ultieme gevecht!”

Geerts, die nog wel als nummer drie op het podium stond (3+7), keek maar beteuterd achteraf. De Kempenaar heeft nu veertien dagen de tijd voor oplapwerk, vooral op het mentale vlak. “Natuurlijk is dit balen. Maar het is nog niet voorbij. Ik ga nu twee weken hard werken. Hopelijk kan ik dan met een hoogtepunt afsluiten.”

Liam Everts: opnieuw vijfde, maar niet tevreden. ©  Photographic Art

Everts is (te) hard voor zichzelf

Liam Everts nestelde zich - net als in Finland - op de vijfde plaats (7+6) in St-Jean. Een degelijk resultaat dus. Toch was de Lummenaar (te) hard voor zichzelf. “Ik ben niet fier op mijn uitslag”, zei hij. “Neem nu de tweede reeks. Ik was duidelijk sneller dan Van de Moosdijk en Guyon, maar geraakte er niet voorbij. Oké, passeren was moeilijk. Maar toch. Als je echt goed bent, vind je de goede plekjes wél. Ik had hier op het podium kunnen staan. Ik kan dus niet tevreden zijn. Nu ja, ik heb nog één kans dit jaar. En anders volgend seizoen.”(jüs)

MX2: 1. Vialle 47, 2. Benistant 47, 3. Geerts 34, 4. Guyon 32, 5. Everts 29. WK-stand (17/18): 1. Geerts 710, 2. Vialle 708, 3. Längenfelder 564, 4. Horgmo 503, 5. Benistant 481,... 10. Everts 286.

Van Horebeek afgevoerd naar ziekenhuis

Jeremy Van Horebeek (32) kwam in de eerste reeks van de MXGP zwaar ten val en moest op een draagberrie afgevoerd worden. De Perenaar werd naar het ziekenhuis van Saintes overgebracht. Diagnose: twee gebroken ribben, bloed in de longen en maar een half gevoel in zijn rechterarm. Hij zal al zeker tot dindag in het ziekenhuis moeten blijven. Van Horebeek was aan zijn 252ste en voorlaatste GP bezig. De Motorcross der Naties, op 25 september in Red Bud, zou zijn laatste kunstje worden. Dat mooie en verdiende afscheid is hem allicht niet gegund.(jüs)

MXGP: 1. Gajser (2+1) 47, 2. Seewer (1+3) 45, 3. Prado (4+2) 40, 4. Febvre (3+5) 36, 5. Renaux (5+4) 34,... 15 Van Doninck (10+DNF) 11. WK-stand (17/18): 1. Gajser 721, 2. Seewer 615, 3. Prado 557, 4. Coldenhoff 553, 5. Renaux 540,... 11. Van Horebeek 265, 14. Van Doninck 249.

Lucas Coenen domineert in EMX250

Lucas Coenen heeft zijn seizoen in stijl beëindigd. De 15-jarige rijder uit Overijse was oppermachtig in de EMX250 in Saint-Jean d’Angély, waar hij beide reeksen won. Van de laatste acht reeksen won de Husqvarna-piloot er eventjes zeven. “Spijtig van die kettingbreuk in Zweden, anders was het misschien acht op acht geweest. Toch is dit een schitterend einde van het seizoen,” zei Lucas, die in zijn eerste jaar EMX250 meteen zilver pakt. Zonder zijn vier DNF’s (waarvan drie keer door technische problemen) had er allicht goud ingezeten. Die Europese titel is nu voor de Nederlander Rick Elzinga (20). Lucas Coenen stapt in 2023 - samen met tweelingbroer Sacha - over naar de MX2. (jüs)

Lucas Coenen: klaar voor de MX2. ©  Fullspectrummedia

Tomac leidt Amerikaans team in Naties

Voor het eerst sinds 2011 de Motorcross der Naties winnen: dat is duidelijk het doel van Team USA. Bondscoach Roger Decoster kan voor de thuiswedstrijd in Red Bud (25 september) over het sterkst mogelijk team beschikken. Eli Tomac (MXGP) - supercrosskampioen en leider in de motorcross - zal het team aanvoeren. Hij krijgt Chase Sexton (Open) - met wie hij op dit moment een bitsige strijd om de mx-titel uitvecht - en Justin Cooper (MX2) naast zich. Een van de grootste rivalen van de Amerikanen wordt Canada, dat met Jett Lawrence (MXGP), Hunter Lawrence (MX2) en Mitch Evans (Open) uitpakt. België rekent op Jago Geerts (MXGP), Liam Everts (MX2) en - als hij tijdig hersteld is - Jeremy Van Horebeek (Open).(jüs)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer