Polderdorp Doel verwelkomt duizenden bezoekers tijdens de 46e Doelse Feesten en Scheldewijding

Duizenden bezoekers zakten dit weekend af naar Doel voor de jaarlijkse Scheldewijding. Sinds de Vlaamse regering de knoop doorhakte dat Doel blijft en dat er weer kan gewoond worden, laait de hoop weer op in het ooit ten dode opgeschreven polderdorp. "Al is er voorlopig nog niet veel verandering te zien", zegt een oud-bewoner van het dorp. Er wordt ook gevreesd dat het vernieuwde dorp te duur zal worden.

De Doelse Feesten en de Scheldewijding lokten duizenden bezoekers naar polderdorp Doel.  "Deze feesten zijn fantastisch en zouden altijd moeten blijven, het doet deugd dat er nog steeds zoveel volk op afkomt", reageert Myriam Rijssens. Zij was samen met haar man één van de laatste originele inwoners uit Doel. 

Nog niet veel verandering

De regering besliste dit jaar dat Doel definitief mag blijven, dus er mag weer gewoond worden. "Maar veel veranderingen zie ik hier nog niet. Doel mag zogezegd blijven, maar er verandert niets", stelt Rijssens. "De politiekers moeten meer doen dan enkel beloven.  Veel huizen staan hier al 20 jaar leeg en staan gewoon te verkrotten. Die mensen zijn vertrokken, omdat er veel geld te krijgen was bij de verkoop van hun woning, en dan eindigt een dorp op deze manier."

Het is nog niet te laat voor Doel, maar dan moet er wel dringend iets veranderen
Myriam Rijssens, oud-bewoner van Doel

Zelf terugkeren naar Doel ziet de vrouw niet zitten. "Neen, in geen geval. We hebben hard gevochten, maar nu zijn we helemaal aangepast aan onze nieuwe woonplaats in Stekene. We zijn ondertussen over Doel", legt ze uit. Al blijft ze hoopvol over de toekomst van het dorp. "Ik denk dat het nog niet te laat is voor Doel, maar er moet dringend iets veranderen als men er nog iets van wil maken", besluit ze.

Ook bij de andere bezoekers in het Dorp, is er twijfel over de toekomst. "Het is erg wat er dit dorp aangedaan is. Ik geloof niet dat er nog veel hoop is... Het is te laat, de politiekers hadden veel vroeger moeten ingrijpen", stelt iemand. "Ik zou hier niet willen wonen, dit is een spookdorp. Ik zou hier constant bang zijn", zegt een ander. 

Ik denk dat de krotten zullen vervangen worden door onbetaalbare panden
Bezoeker op de Doelse Feesten

Wat vooral veel terugkeert, is de vrees dat het een duur dorp zal worden. "Ik vermoed dat dit in de handen van bouwpromotoren zal vallen, die er vooral dure projecten zullen neerpoten", klinkt het. "Een toekomst zal er zeker nog zijn, maar enkel voor rijke mensen. Die krotten zullen afgebroken worden en vervangen worden door chique onbetaalbare panden."

Tweede kans

Jan Creve, die al sinds mensenheugenis op de barricaden van Doel staat, blijft wel hoopvol. Hij is tevreden met de opkomst afgelopen weekend. "Iedereen kan vaststellen dat er opnieuw duizenden en duizenden mensen naar Doel zijn afgezakt en dat is telkens opnieuw een hart onder de riem en het geeft heel veel hoop voor de toekomst. De omslag is nu echt gemaakt", stelt hij. 

"Er was de afgelopen jaren al iets meer hoop. Maar nu, door het akkoord van de Vlaamse regering met alle actoren en de actiegroepen, komt er een scenario op tafel waarbij Doel een tweede kans krijgt. Het kan een dorp worden waar wordt gewoond, een dorp waar toerisme wordt uitgebouwd en een dorp dat ernaar streeft om samen met de omgeving en de haven in harmonie verder te bestaan", gaat hij verder.

Creve beseft dat zoiets tijd vraagt. Hij stelt voor dat er werkgroepen komen die nadenken over mogelijke scenario's. "Je mag niet verwachten dat er op enkele maanden tijd een blauwdruk kan zijn voor een dorp dat 20 jaar staat te vervallen en dat men met de grond gelijk heeft willen maken."

Technofestival en restauratie van de molen

De recente initiatieven in het dorp, zoals een technofestival en een groots opgezette renovatie van de bijgebouwen van de molen, zorgen voor controverse in Doel. "Als het van ons afhangt, dan komt dat festival er niet", zegt Creve. Wat hij daarmee bedoelt is niet helemaal duidelijk, want de definitieve vergunningen zijn ondertussen afgeleverd. 

Ook de geplande renovatie van de molen van Doel stuit op verzet. "De gemeente heeft gekozen voor een megalomaan gebouw dat boven de molen zou uittorenen. Het agentschap onroerend erfgoed heeft gezegd dat dat in strijd is met de bestaande regelgeving en daar eindigt voor ons dan het verhaal", besluit Creve.

Protest zal er altijd zijn wanneer iets georganiseerd wordt. Dat kan en mag, zolang we constructief kunnen samenwerken

Laura Staut, schepen van evenementen en feestelijkheden

Schepen van evenementen en feestelijkheden Laura Staut wil niet ingaan op de vraag of deze tegenkanting een puur politiek spel is, en of Doel altijd wel een twistappel zal blijven.  "Vandaag is dat minder belangrijk", zegt Staut ontwijkend. "Mensen hebben een eigen mening en die protesten zijn vandaag niet aan de orde. Het gaat hier over de feesten en de Scheldewijding. Protest zal er altijd wel zijn wanneer iets georganiseerd wordt. Dat kan en mag, zolang we maar constructief kunnen samenwerken."

Meest gelezen