Politievakbond NSPV noemt extra personeel voor strijd tegen drugsgeweld Antwerpen "goede eerste aanzet"

Politievakbond NSPV is voorzichtig positief dat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) meer mensen wil rekruteren bij de politie, maar onderlijnt dat er meer nodig zal zijn om het toenemende drugsgeweld in Antwerpen aan te pakken. "Je hebt meer nodig dan extra mensen", zegt voorzitter Carlo Medo in "De ochtend" op Radio 1.

Het was weer een gewelddadig weekend in Antwerpen. Vrijdag is een huis beschoten aan het Stuyvenbergziekenhuis. Zaterdagnacht werd in dezelfde buurt nog een andere woning onder vuur genomen. Een huis dat trouwens eerder al eens werd beschoten. Vermoedelijk is ook hier weer een link met het drugsmilieu. Sinds begin juli zijn er al meer dan 20 soortgelijke incidenten geweest. En het einde lijkt nog niet in zicht.

Gisteren kondigde minister van Binnenlandse Zaken Verlinden bij VTM Nieuws aan 1.000 nieuwe politiemensen aan te werven. Vandaag herhaalt ze dat in "De ochtend" op Radio 1. "We zijn gestart met een project voor specifieke rekrutering", zegt ze onder meer. "Het is niet hetzelfde om IT-specialisten te rekruteren als gewone politiemensen."

De eerste aanzet is nu gegeven. We hopen zo snel mogelijk over te gaan tot rekrutering

Carlo Medo, voorzitter politievakbond NSPV

Politievakbond NSPV reageert positief op de beloofde extra mensen, maar noemt het slechts het begin. "We vragen al jaren meer mensen. Zowel bij de lokale als de federale politie", zegt voorzitter Medo. "Er is meer nodig dan extra mensen. De eerste aanzet is nu gegeven. We hopen zo snel mogelijk over te gaan tot rekrutering."

Die rekrutering zal overigens niet evident zijn. "Je hebt verschillende profielen nodig: speurders op het terrein, goede straatflikken, maar ook mensen die financieel onderzoek kunnen doen", zegt Medo.

Beluister hier het gesprek met Medo in "De ochtend":

Concurrentie met privésector

De arbeidsmarkt staat in brand. Het is niet vanzelfsprekend voor de politie om profielen aan te trekken die ook erg gegeerd zijn in de privésector. "Er is een grote concurrentieslag op de arbeidsmarkt om dezelfde profielen", zegt de vakbondsleider. "Je moet die mensen iets kunnen bieden. We moeten kijken hoe je de hele politie kunt opwaarderen."

Dat laatste beseft ook Verlinden. "We moeten de verloning van politiemensen verbeteren en beter afstemmen op andere sectoren", zegt ze daarover. "Daar zijn bijkomende middelen voor vrijgemaakt. Daarnaast geloof ik in de aantrekkelijkheid van de job. Als je kijkt wat er bijvoorbeeld gebeurt in operatie Sky ECC. Dat is hoogtechnologisch."

Daarnaast zijn die nieuwe mensen verre van snel inzetbaar en op korte termijn dus zeker geen oplossing voor de huidige golf van geweld in Antwerpen. "Je bent snel twee jaar weg voor je iemand kunt inzetten", zegt Medo. "Je hebt geen blik politiemensen dat je gewoon kunt opentrekken."

We moeten de verloning van politiemensen verbeteren en beter afstemmen op andere sectoren

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V)

Verlinden erkent dat die nieuwe mensen niet van de ene op de andere dag kunnen worden ingezet, "maar als ze al ervaring hebben in de privésector, gaat dat sneller dan twee jaar". Op korte termijn belooft Verlinden "aanvulling van de lokale politie" en "een bijkomende ploeg van de federale politie in de haven".

Eén bijkomende ploeg van de federale politie lijkt een druppel op een hete plaat. "We gaan kijken wat er nog mogelijk is", zegt ze daarover. "Het is niet zo dat er bij de federale politie nog mensen zitten te wachten. We zetten alle mensen in waar nodig. In de zomer bijvoorbeeld aan de kust, in Molenbeek en nu in Antwerpen."

Beluister hier het gesprek met Verlinden in "De ochtend":

Meest gelezen