© Zoonar.com/Elnur Amikishiyev - portal.belgaimage.be

Binnenkort meer psychologen op school:  "Preventief ondersteunen om nood aan zwaardere hulp te voorkomen"

Vanaf komend schooljaar zullen leerlingen op school psychologische begeleiding kunnen krijgen in de vorm van groepssessies en eventueel ook individuele sessies. Dat schrijven de kranten van Mediahuis en wordt bevestigd aan onze redactie. Het is de bedoeling om die psychologische hulp aan zeer goedkope tarieven aan te bieden, maar hoeveel het precies zal kosten, is nog niet duidelijk.

Psychologische begeleiding sneller en makkelijker tot bij kinderen en jongeren krijgen, dat is de bedoeling. Die doelstelling maakt deel uit van de hervorming in de geestelijke gezondheidszorg van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Daar is absoluut nood aan, vertelt Koen Pelleriaux, topman van het gemeenschapsonderwijs GO! . "Er zijn heel veel jongeren die psychologische hulp nodig hebben, maar voor wie die moeilijk te bereiken is. Jongeren zitten nu eenmaal op school. Het is dan logisch dat een psycholoog daar ter plaatse kan gaan."

En dat is precies wat er nu in de pijplijn zit. Vanaf komend schooljaar zullen psychologen groepssessies kunnen aanbieden aan leerlingen, en eventueel ook individuele sessies. Daarvoor zouden ze de gebouwen van scholen kunnen gebruiken, of bijvoorbeeld van een Centrum Voor Leerlingenbegeleiding (CLB).  Leerlingen zouden daar dan vrijwillig op kunnen intekenen. "Bijvoorbeeld de coronacrisis heeft er wel ingehakt bij sommige jongeren, dus er is wel een nood. Daarom zijn we erg blij met het voorstel", aldus Pelleriaux.

Samenwerking met CLB's

De CLB's bieden vandaag al een vorm van psychologische ondersteuning aan voor leerlingen, maar ze zijn blij dat er binnenkort ook versterking komt van externe psychologen. "Wij signaleren als CLB al jaren dat er nood is aan vroegtijdiger en preventiever werken. Wij zijn hier dus wel blij mee", klinkt het bij Inge Van Trimpont van de CLB's van het GO!. "We merken dat het zinvol zou zijn om al bij signalen laagdrempelig te ondersteunen, zodat we kunnen voorkomen dat zwaardere en langdurige hulp nodig is."

Van Trimpont benadrukt wel het belang van een goede samenwerking met de CLB's. "Het is echt de bedoeling dat het complementair is, dat we geen dingen naast mekaar gaan doen en kinderen gaan belasten met twee vormen van therapie zonder dat we het van elkaar weten. Elke complementaire ondersteuning is dus welkom, maar wel in goede samenwerking. Het kan niet de bedoeling zijn dat zij ons werk gaan overnemen, net zo goed als wij geen therapeuten zijn."

Elke complementaire ondersteuning is welkom, maar wel in goede samenwerking
Ine Van Trimpont, CLB's van het GO!

Hulp vanuit het CLB is vandaag gratis, maar hoeveel de nieuwe psychologische begeleiding zal kosten is op dit moment nog niet helemaal duidelijk. Het is in elk geval de bedoeling om de sessies aan erg goedkope tarieven aan te bieden. 

BEKIJK - De Journaal-reportage over psychologische hulp op school:

Videospeler inladen...

Vroegtijdig optreden om ernstige mentale problemen te voorkomen

Met deze nieuwe vorm van ondersteuning, hoopt men vooral om ook preventief te kunnen werken. "Deze begeleiding is niet echt bedoeld voor kinderen met grote problemen, maar wel voor kinderen over wie de school of de ouders zich zorgen maken dat zich mogelijk psychologische problemen zouden kunnen gaan ontwikkelen. Het is dus de bedoeling om preventief te werken bij kinderen en jongeren met een eerder milde problematiek", aldus Van Trimpont.

Hoe die nieuwe vorm van begeleiding in de praktijk ingevuld zal worden, is op dit moment nog niet duidelijk. De praktische uitwerking moet nog bepaald worden. "Wellicht zal dat per regio ook een beetje verschillen", zegt Van Trimpont daarover. "Maar voor ons is het hoe dan ook van belang dat dit geen extra belasting voor de scholen betekent."

Voor ons is het belangrijk dat dit geen extra belasting voor scholen betekent

Ine Van Trimpont, CLB's van het GO!

Daarnaast is het voor de CLB's ook belangrijk dat de lesuren van leerlingen niet in het gedrang komen. "Het kan niet de bedoeling zijn om kinderen en jongeren uit de klas te halen, dus we zullen goed moeten kijken hoe we het organiseren zodanig dat het ten goede komt van de jongeren." En daar sluit ook Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zich bij aan. "Scholen blijven scholen. Het zijn geen therapiecentra", liet die aan Het Nieuwsblad verstaan.

BEKIJK - De reactie van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA):

Videospeler inladen...

Psychologen vragen meer middelen

De Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen vindt het een goed idee om psychologische hulp vlotter beschikbaar voor leerlingen op school. Maar de psychologen vrezen dat er te weinig psychologen zijn om aan de vraag te voldoen. 

"Heel veel psychologen kampen met lange wachtrijen in hun praktijk. Zij gaan tegen een deel van hun patiënten moeten zeggen dat ze langer moeten wachten, omdat we een deel van de capaciteit vrijmaken om vroeger te kunnen tussenkomen", zegt Koen Lowet van de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen. 

"De filosofie erachter is logisch, want we gaan op termijn de wachtlijsten verminderen. Maar het maakt ook dat we investeringen nodig hebben voor meer ernstige hulpvragen en die zijn er voorlopig nog niet."

Meest gelezen