© Belga

Premier De Croo waarschuwt: “Komende vijf à tien winters gaan moeilijk zijn”

Premier Alexander De Croo heeft maandagochtend gewaarschuwd voor moeilijke economische tijden. Niet alleen deze winter, maar ook de komende jaren gaat het moeilijk zijn. “Toch kunnen we dit aan”, was de boodschap van de eerste minister bij havenbedrijf ICO Terminals in Zeebrugge.

jvh
Bron: BELGA

Daar ging hij een halve dag op stage en leerde er elektrische wagens inspecteren, polieren en opladen. De stage is een initiatief van werkgeversorganisatie Voka. Brugs burgemeester Dirk De Fauw was er ook bij.

Voor hij aan zijn halve werkdag bij het havenbedrijf begon, richtte Alexander De Croo zich even tot medewerkers van ICO Terminals, Voka en pers. Hij pikte in op wat Hans Maertens in zijn speech zei. De topman van Voka ziet “donderwolken boven de Vlaamse economie” en “zwarte sneeuw” voor veel bedrijven.

“Komende winters zullen moeilijk worden”

Premier De Croo ontkent niet dat het moeilijk kan worden: “De komende vijf à tien winters gaat het moeilijk zijn”, voorspelt hij, “In heel Europa is het een zeer moeilijke evolutie. In een aantal sectoren is het echt moeilijk om met die hoge energieprijzen om te gaan. We volgen dat van nabij, maar we moeten transparant zijn: de komende maanden zullen moeilijk worden, de komende winters zullen moeilijk worden. Daar moet je vanuit gaan. Hope for the best, prepare for the worst. Als het dan uiteindelijk beter meevalt, is het toch goed dat we voorbereid waren.”

De premier voegde er nog een positieve boodschap aan toe: “Als land kunnen we dit aan, we moeten mekaar steunen in moeilijke tijden. Met het nodige zelfvertrouwen en de nodige daadkracht kunnen we dat.”

Febeg, de federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven, spreekt de boodschap van De Croo over de energieprijzen niet tegen. “De forwardprijzen (de prijzen voor leveringen in de toekomst, red.) voor de volgende jaren zijn hoog. Ook de beurzen verwachten dus dat de prijzen hoog blijven, maar je weet natuurlijk nooit”, zegt Marc Van den Bosch, general manager van Febeg.

Kleine marges

De energieleveranciers werken met heel kleine marges, zegt Van den Bosch. Ook zij hebben het dus moeilijk, klinkt het. “De vraag is maar of hun klanten zullen kunnen blijven betalen.”

Maandag steeg de Belgische stroomprijs voor het eerst boven 600 euro per megawattuur. Recordprijzen voor aardgas, het uitliggen van verscheidene Franse kerncentrales en lage waterstanden doen de stroomprijs de hoogte in schieten.

 ©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER