In dit brood zit één flesje bier: santé

© mvn

© mvn

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Bakkerij Painture in Oedelem heeft sinds deze week een wel heel bijzonder brood in de aanbieding. Zotje, zoals het brood gedoopt werd, is gemaakt op basis van Brugse Zot Bruin. “In één brood zit één flesje bier”, zegt bakker Brecht Van Poucke.

Koen Theuns

Het bier van De Halve Maan vloeit tegenwoordig niet alleen onder de grond, maar ook in het deeg van de bekende Oedelemse bakkerij Painture. Sinds deze week ligt immers brood op basis van Brugse Zot Bruin in de toonbank.

“We hebben al een tijdje een assortiment zuurdesembroden en we waren ook al even aan het experimenteren met bier. Dat is dan ook een uitstekend product om lekker brood mee te maken, want het is gegist, ambachtelijk en heel aromatisch. Uiteindelijk zijn we zo bij Brugse Zot beland: een bier van hoge gisting, rijk van smaak en natuurlijk ook een lokaal product”, zegt bakker Brecht Van Poucke.

Om de smaak van het bier in het brood te krijgen, ontwikkelde Van Poucke een uniek procedé. “Eerst laten we ingrediënten als granen, zaden en gebroken tarwe trekken in het bier”, vertelt de bakker. “Het mengsel gaat dan de oven in zodat er een dikke pasta ontstaat. En die pasta mengen we dan door het zuurdesemdeeg. Na twaalf uur rusten is het dan klaar om gebakken te worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen