radio2

Mack Rutherford (17) heeft solovlucht rond de wereld bijna voltooid: "Nog 2 dagen en het is mij gelukt"

De Belgisch-Britse Mack Rutherford, amper 17 is deze namiddag geland op het vliegveld in Wevelgem. De tiener is bezig aan een rondvlucht om de jongste piloot ooit te worden die solo de wereld rondvliegt. Als hij woensdag zijn eindbestemming Bulgarije bereikt, is zijn avontuur geslaagd. 

Mack begon eind maart dit jaar aan zijn tocht op 16-jarige leeftijd. Hij had gehoopt zijn reis ook te kunnen afronden terwijl hij nog 16 was. Maar twee vertragingen door papierwerk lieten dat niet toe. Hij zat een tijd vast in Dubai en op het Griekse eiland Kreta. 

Hij is nu aan het einde van zijn tocht gekomen. Vandaag is hij geland in Wevelgem waar hij zijn ouders en oma terug in de armen kon vallen. "Het doet deugd om hier te zijn na vijf maanden, heel blij dat ik hier ben. Er waren een aantal moeilijke momenten, maar de leukste waren die in de lucht." 

"Mijn zus Zara is een grote inspiratie voor mij tijdens mijn tocht, zonder haar zou ik hier nooit aan begonnen zijn", vertelt Mack Rutherford aan Radio2.  Zara (19) vloog eerder dit jaar alleen de wereld rond. En is hiermee de jongste vrouwelijke piloot ooit. 

De oorspronkelijke route

"Luchtvaart zit in onze familie"

Op het tarmac van Wevelgem stond Beatrice De Smet uit Kortrijk haar zoon Mack op te wachten: "Het is een mengelmoes van gevoelens. Grote opluchting, fierheid en ook de angst die voor een stuk wegvalt. Ik heb goed geslapen afgelopen nacht, dat kon ik de voorbije maanden niet zeggen." Na dochter Zara, gaat wellicht ook zoon Mack in de geschiedenisboeken terecht komen en dat maakt Beatrice heel fier: "Ze zijn natuurlijk opgegroeid in de luchtvaart, ze gingen met de kinderstoel mee het vliegtuig op, dus helemaal verrast zijn we niet, maar wel heel fier."  

Morgen vliegt Mack Rutherford nog naar Henegouwen en als alles goed verloopt, rondt hij zijn tocht woensdag af in Sofia in Bulgarije. Daar startte hij ook op 23 maart. Dan wordt Mack Rutherford de jongste piloot die met een ultralicht vliegtuig solo de wereld is rondgevlogen. Het huidige record staat op naam van de Brit Travis Ludlow, die 18 jaar en 150 dagen was toen hij zijn wereldreis tot een goed einde bracht.

radio2

BEKIJK - "Laat" kon Mack op 17 maart 2022 spreken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen