©  Isosport

KV Kortrijk-middenvelder Youssef Challouk had volgens Referee Department geen rood mogen krijgen tegen Club Brugge

Een veelbesproken fase van het afgelopen voetbalweekend: de rode kaart van KV Kortrijk-middenvelder Youssef Challouk na een overtreding op Club Brugge-verdediger Clinton Mata. Rood of niet? De meningen waren verdeeld, maar het Referee Department is duidelijk: “Dit wordt niet gezien als ernstig gemeen spel.”

jswk

In minuut 89 van de wedstrijd tussen Club Brugge en KV Kortrijk maakte Challouk een overtreding op Clinton Mata, die aan een lange rush bezig was. Challouk was niet de laatste verdediger van KVK, maar kreeg toch meteen een rode kaart onder de neus geschoven van scheidsrechter Jan Boterberg. De VAR riep Boterberg naar het scherm om zijn beslissing eventueel te herzien, maar de scheidsrechter bleef bij zijn beslissing.

“Challouk raakt Mata bij het lopen langs achter met zijn rechtervoet”, legt Frank De Bleeckere van het Referee Department uit. “Daardoor brengt hij de Club Brugge-speler ten val. De VAR vraagt een on-field review en na het bekijken van de beelden blijft de scheidsrechter bij zijn beslissing.”

“Het Referee Department gaat akkoord met de VAR-interventie, maar verwacht een gele kaart voor het stoppen van een beloftevolle aanval”, aldus De Bleeckere. “Het contact en de fout wordt niet gezien als ernstig gemeen spel. Het is een licht contact aan lage intensiteit.”

Bondsparket wil twee speeldagen effectieve schorsing voor Nsingi, Challouk gaat vrijuit

Het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft maandagavond haar vorderingen voor de afgelopen speeldag bekendgemaakt. Nachon Nsingi van Oud-Heverlee Leuven riskeert vier wedstrijden schorsing (waarvan twee effectief) voor zijn rode kaart tegen Standard. Youssef Challouk (Kortrijk) moet niet vrezen voor extra schorsing.

Nsingi werd in de wedstrijd op Sclessin na 51 minuten naar de kant gestuurd door scheidsrechter Nathan Verboomen. Tijdens de opbouw van Standard maakte de spits van OHL rond de middellijn een tackle richting Standard-speler Shamir. Bij het doorglijden raakte Nsingi geen bal maar wel de tegenstander, onderaan het been, met zijn toppen. OHL won uiteindelijk met 1-3, ondanks 40 minuten met een man minder.

Het Bondsparket zag dat Nsingi de tackle niet bewust op Shamir had ingezet, maar meende wel dat de fysieke integriteit van Shamir geschonden was, en benoemde het daarom als een “brutale fout”. Daarvoor kan het parket maximaal vijf wedstrijden schorsing vorderen. Omdat er nog geen eerdere schorsingen waren voor Nsingi, koos het parket ervoor om een deels uitgestelde straf te vorderen. De Leuvenaar riskeert ook 3.000 euro boete.

Challouk werd in de wedstrijd tegen Club Brugge uitgesloten. Het Bondsparket zag op de beelden echter alleen een lichte tik, waarbij niet zeker was of het de bedoeling was van Challouk om de tegenstander te raken. Hoewel Challouk maar enkele minuten wedstrijd miste, was die uitsluiting voldoende als straf voor de “niet-intentionele fout”.