© atv

Burgemeester De Wever vraagt Nationale Veiligheidsraad in strijd tegen drugsgeweld: “Wie zegt dat dit snel op te lossen is liegt”

Antwerpen -

Antwerps burgemeester Bart De Wever vindt dat de premier de Nationale Veiligheidsraad moet samenroepen om tot een integrale aanpak te komen van de georganiseerde misdaad en de drugscriminaliteit. Dat zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) bij de regionale zender ATV en in Terzake over het aanhoudende drugsgeweld in zijn stad. “Dat is ook gebeurd na de aanslagen in 2016 en dit is veel erger dan de terreurcrisis. Drugs maken in Europa honderdduizenden slachtoffers.”

Sacha Van Wiele, Dirk Hendrikx

Bart De Wever is terug van vakantie en hij startte meteen een mediaoffensief om te antwoorden op de reeks van drugsincidenten in Antwerpen. Op ATV, in het VTM-nieuws en in Terzake pleitte de burgemeester, die ook N-VA-voorzitter en oppositieleider is, voor de ultieme stap in het veiligheidsbeleid: coördinatie door de Nationale Veiligheidsraad. “Die bestaat uit de eerste minister en de ministers van Binnenlandse Zaken, Justitie en Financiën. Zij moeten bovenop het Stroomplan een globaal plan uitwerken. Dat ontbreekt nu. Daarom ook dat ik spreek van schuldig verzuim. Elke minister doet anekdotisch wel een aantal dingen, maar er is geen visie.” Individueel valt de ministers Verlinden (CD&V) en Van Quickenborne (Open Vld) niks te verwijten, aldus De Wever. “Verlinden is van goede wil en ik heb ook goede contacten met het kabinet van Van Quickenborne.”

LEES OOK. OVERZICHT. Dit is de ellenlange lijst van drugsgerelateerde incidenten in en rond Antwerpen

Zonder zo’n globaal plan zal volgens De Wever het geweld op straat nooit stoppen. Pijnpunt nummer één is voor hem de fysieke bescherming van de haven. “Die is 120 vierkante kilometer groot en enkele tientallen mensen van de scheepvaart- en de spoorwegpolitie moeten die beveiligen. Dat is gewoon belachelijk. Zo zet je de deur open voor uithalers.” De Wever vraagt ook een integriteitsbeleid omdat de drugsmaffia met geweld en met veel geld mensen in de haven, van politieagenten tot arbeiders, onder druk zet: “Ze hebben tientallen, honderden miljoenen. Hier zijn aanbevelingen voor gedaan in het Stroomplan, maar de minister van werk heeft daar destijds niks mee gedaan.”

Gerechtelijke politie versterken

De Wever vraagt ook versterking van de gerechtelijke politie. “Nu lukt het hen niet om alles te onderzoeken. Dat is frustrerend. Er blijven zoveel data in het Sky ECC-dossier ongebruikt liggen.“ Daarna kunnen parket en gerecht volgen. Zonder alle delen van de keten op volle kracht is het volgens de burgemeester dweilen met de kraan open. “Dat is wat we al tien jaar doen in Antwerpen.”

De Wever zegt dat hij de Antwerpenaar geen geruststellende boodschap kan geven. “We zijn aan het bekijken met de politie welke extra inspanningen we kunnen leveren, maar ik kan niet beletten dat in het buitenland verblijvende kopstukken – soms zitten ze in de gevangenis – opdrachten geven aan handlangers hier om tegen concurrenten aanslagen te plegen.” In Nederland is dit al veel langer aan de gang. “Ik waarschuw er al jaren voor.”

Ook met bijkomende inspanningen kunnen we morgen nog geen resultaten verwachten, waarschuwt De Wever. “Wij hebben deze zomer achttien van dat soort handlangers opgepakt. Dan zit je echt op het laagste niveau van de organisaties. Vaak komen ze vanuit Nederland, alleen met een adres en een gps en de opdracht voor zo’n aanslag. Kijk naar de moord op de Nederlandse journalist Peter R. De Vries. Die was uitgevoerd door een Pool die ze ergens in een fitnesscentrum hadden gerekruteerd en door een of andere achterlijke neef binnen de drugsorganisatie. Van die mensen is er een oneindige voorraad, die opdrachten uitvoeren voor een paar honderd euro. Soms weten ze niet eens wie hun opdrachtgever is. Dan dreigt ook bij ons het scenario dat onschuldige familieleden of voorbijgangers het slachtoffer worden, of journalisten of advocaten uit de bovenwereld. Wie zegt dat dit snel is op te lossen liegt. Het kan juist nog veel erger worden.”

Veiligste grootstad van België

En die voorbije reeks van dertig aanslagen dan? De Wever bestrijdt dat Antwerpen plots onveilig is geworden. “We hebben de criminaliteit met tientallen procenten teruggedrongen. Maar de perceptie nu is vernietigend, ook al blijft Antwerpen de veiligste grootstad van België. Deze aanslagen leiden tot spectaculair geweld, maar ze zijn maar één klein onderdeel van dat internationale drugsfenomeen, waar je als burgemeester niks aan kunt doen.” De Wever zegt te begrijpen dat bewoners er ongerust van worden. “Ik heb bij mijn huis ook zo’n vuurwerkbom gehad, daar ben je niet goed van.”

De Wever ziet ook een verklaring voor het toegenomen geweld. “Hoe harder je duwt, hoe meer geweld je zult zien. Er zijn duizend arrestaties verricht in het Sky ECC-dossier. Dat zorgt voor veel stress in de misdaadorganisaties en leidt tot meer onderling geweld.”

LEES OOK. Alweer week vol drugsgeweld in Antwerpen, hoe moet het nu verder volgens onze politici? “We vechten met een waterpistool”

Een legalisering van softdrugs, “dat gif”, zou het allemaal alleen maar erger maken, aldus nog de burgemeester. Hij pikt het verwijt niet dat hij te weinig zou samenwerken. “Ik heb veel contacten gelegd achter de schermen, ook met PS-burgemeesters, ik heb geleurd met mijn voorstellen, ik ben de wereld rondgereisd, de burgemeester van Rotterdam is op dit terrein mijn boezemvriend geworden.”

Minister Verlinden wil niet

Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) reageerde gisteren snel met een persbericht. “Minister Verlinden is tevreden dat burgemeester Bart De Wever haar visie deelt dat samenwerken het enige antwoord is. Nu een Nationale Veiligheidsraad organiseren is echter niet de oplossing. In maart vond een overleg plaats met de burgemeesters van Rotterdam en Antwerpen. Daar werden concrete acties afgesproken, zoals een update van het Stroomplan. Intussen versterken we de Federale Gerechtelijke Politie. We moeten nu deze afspraken vertalen op het terrein en geen nieuwe overlegorganen creëren. Ondertussen werkt minister Annelies Verlinden verder aan het wettelijk kader rond bestuurlijke handhaving. Hierover vindt deze week overleg plaats met burgemeesters uit de grote steden.”

Haar reactie werd in Terzake live voorgelegd aan De Wever. Zijn antwoord: “Je hebt de verschillende ministers nodig voor zo’n update van het Stroomplan (dat in 2018 tegen de drugscriminaliteit werd gelanceerd vanuit de regering-Michel, waarin ook de N-VA zat, red.). Er is een gezamenlijke aanpak nodig om tot resultaat te komen.” Kortom, zegt De Wever, hij blijft dat gevoel van hoogdringendheid, ‘a sense of urgency’ missen bij de federale regering. “Alsof het om alleen maar om wat schoten in Antwerpen gaat.”

LEES OOK. Antwerps schepen Tom Meeuws scherp voor De Wever: “De war on drugs werkt niet, dat weten we allemaal”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen