© Marc Peeters

Steeds meer huishoudelijk afval gedumpt in vuilnisbak op straat: buurtbewoner waarschuwt voor gevolgen

Herentals -

Een buurtbewoner die zichzelf ‘George’ noemt, heeft een boodschap gekleefd op de afvalbak die in de Kerkstraat in Herentals voor de ingang van de Sint-Waldetrudiskerk staat. George vreest dat de vuilnisbak bij de kerk verdwijnt, en dat zou hij betreuren. De onderliggende reden is dat er steeds vaker huishoudelijk afval in de vuilnisbakken op straat wordt gedumpt. “We halen daarom vuilnisbakken weg. Dat past in een sensibiliseringsactie om het gedrag van de mensen aan te pakken”, zegt schepen van Milieu Pascal Van Nueten (N-VA).

Marc Peeters

De vrees van George is zeker niet ongegrond. Een honderdtal meter verderop in de Rode Kruisstraat stond tot voor een paar weken een soortgelijke afvalbak. De stedelijke diensten hebben die weggehaald. Alleen de betonnen sokkel is overgebleven. Een klein bordje geeft aan waarom de vuilnisbak er niet meer staat: “langdurig misbruik”. 

Het dumpen van huishoudelijk afval naast of zelfs in de openbare vuilnisbakjes wordt beschouwd als sluikstorten en kan bestraft worden met GAS-boetes. Hierop wordt vrij streng toegekeken en in het afval wordt actief gezocht naar aanwijzingen die de identiteit van de sluikstorter kunnen verraden.

Door de gestegen kosten van het levensonderhoud blijven avondlijke wandelingen langs een afvalbak populair. De ernst van het probleem verschilt van afvalbak tot afvalbak en heeft onder meer te maken met de zichtbaarheid ervan. Hoe meer afgelegen de afvalbak staat, hoe interessanter voor de sluikstorter om ongezien zijn afval te dumpen.

In de Rode Kruisstraat in Herentals is onlangs een vuilnisbak weggehaald. De stad heeft op een bord uitgelegd waarom de bak is verwijderd. © Marc Peeters

“Het weghalen van vuilnisbakken gebeurt wel vaker en past in een sensibiliseringsactie om het ontwijkgedrag aan te pakken”, zegt schepen van Milieu Pascal Van Nueten (N-VA).

Cijfers over het aantal vuilnisbakken dat de stad op jaarbasis weghaalt, zijn er niet. “Afvalbakken die in het straatbeeld opgesteld staan, moeten gebruikt worden waarvoor ze aangekocht en geplaatst zijn. Ze kunnen perfect aangewend worden voor hondenpoepzakjes en klein afval van passanten, zodat het straatbeeld netjes blijft. Maar aardappelschillen en huishoudelijk afval bijvoorbeeld horen daar niet in thuis.”

“Om die reden hebben we net voor de zomer de vuilnisbak in de Rode Kruisstraat weggehaald”, legt schepen Van Nueten uit. “We hopen dat de overtreders daardoor zich bewust worden van het misbruik en er een gunstig gevolg aan geven.”

Volgens de schepen worden verwijderde vuilnisbakken na verloop van tijd wel steeds teruggeplaatst in de hoop dat het dumpen van huishoudelijk afval niet opnieuw de kop opsteekt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER