Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

"Komende 5 tot 10 winters gaan moeilijk zijn", waarschuwt premier Alexander De Croo: houdt die voorspelling steek?

Premier Alexander De Croo (Open VLD) voorspelt economisch moeilijke tijden door de hoge energieprijzen. Volgens hem kunnen de komende "5 tot 10" winters daarom moeilijk zijn. Houdt die voorspelling steek?

Premier Alexander De Croo (Open VLD) was vanmorgen op stage bij transportbedrijf ICO Terminals in de haven van Zeebrugge. Een initiatief van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka. In een toespraak had de topman van Voka, Hans Maertens, het over "donderwolken boven de Vlaamse economie" en "zwarte sneeuw" voor veel bedrijven, door de energieprijzen die door het dak blijven gaan.

De Croo pikte in op wat Maertens zei: "De komende vijf à tien winters gaat het moeilijk zijn. In een aantal sectoren is het echt moeilijk om met die hoge energieprijzen om te gaan. We volgen dat van nabij, maar we moeten transparant zijn: de komende maanden zullen moeilijk worden, de komende winters zullen moeilijk worden. Daar moet je vanuit gaan. Hope for the best, prepare for the worst. Als het dan uiteindelijk beter meevalt, is het toch goed dat we voorbereid waren."

De premier voegde er nog een positieve boodschap aan toe: "Als land kunnen we dit aan. We moeten mekaar steunen in moeilijke tijden. Met het nodige zelfvertrouwen en de nodige daadkracht kunnen we dat."

In het interview voor de camera bleef premier De Croo iets vager over de periode:

Videospeler inladen...

Een straffe voorspelling, klopt ze ook?

"Er komt inderdaad een economische recessie op ons af, en het is duidelijk dat onze economie de komende jaren een structurele omwenteling moet maken, in het licht van de klimaat- en energietransitie en de wijzigende geopolitieke situatie", zegt professor internationale economie Filip Abraham (KU Leuven / Vlerick) in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Hoe lang die ommekeer precies zal duren, kan niemand voorspellen, maar het is duidelijk dat het een uitdaging is die vele jaren zal duren. Ik denk dat premier De Croo vooral dat wilde aangeven. Ik zie het vooral als een oproep om te beseffen dat het geen makkelijke jaren zullen worden wellicht, maar dat er met de nodige inspanningen wel degelijk een oplossing mogelijk is."

Beluister hier het gesprek in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Ook de federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven (Febeg), spreekt de boodschap van De Croo over de energieprijzen niet tegen. "De forwardprijzen (de prijzen voor leveringen in de toekomst, red.) voor de volgende jaren zijn hoog. Ook de beurzen verwachten dus dat de prijzen hoog blijven, maar je weet natuurlijk nooit", zegt Marc Van den Bosch, general manager van Febeg.

De energieleveranciers werken met heel kleine marges, zegt Van den Bosch. Ook zij hebben het dus moeilijk, klinkt het. "De vraag is maar of hun klanten zullen kunnen blijven betalen."

Vandaag steeg de Belgische stroomprijs voor het eerst boven 600 euro per megawattuur. Recordprijzen voor aardgas, het uitliggen van verscheidene Franse kerncentrales en lage waterstanden doen de stroomprijs de hoogte in schieten.

Meest gelezen