Donald Trump ©  REUTERS

Trump wil dat onafhankelijke controleur huiszoeking door FBI onderzoekt

De Amerikaanse oud-president Donald Trump wil dat een onafhankelijke controleur wordt aangesteld in het onderzoek naar materiaal dat in beslag is genomen bij de huiszoeking in Mar-a-Lago. Zijn advocaten hebben daartoe maandag een klacht ingediend bij een federale rechtbank in Florida.

jvh
Bron: BELGA

De advocaten van Trump willen dat de onafhankelijke controleur toegang krijgt tot de documenten die twee weken geleden werden meegenomen tijdens de opzienbarende operatie in zijn resort Mar-a-Lago in Florida. Tot die tijd zou het onderzoek stopgezet moeten worden, zo blijkt uit de klacht van de advocaten van de vroegere president.   

De advocaten van Trump argumenteren dat een onafhankelijk controleur zou moeten nagaan of deze documenten beschermd worden onder het presidentiële privilege om bepaalde informatie geheim te houden. Daarvoor biedt het onderzoek tot dusver te weinig garanties, menen ze. 

Trumps resort Mar-A-Lago werd op 8 augustus onderzocht in een onderzoek naar vertrouwelijke documenten die de oud-president zou hebben meegenomen uit het Witte Huis. De veiligheidsdienst FBI heeft toen als topgeheim bestempelde documenten gevonden en in beslag genomen. Topgeheim materiaal wordt doorgaans bewaard in speciale overheidsfaciliteiten omdat de openbaarmaking ervan de nationale veiligheid ernstig kan aantasten

De huiszoeking bij Trump heeft veel opzien gebaard in de Verenigde Staten. Zijn aanhang beschuldigt het ministerie van Justitie ervan dat het de oud-president om politieke redenen in het vizier neemt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer