AFP or licensors

Record na record: gisteren klokte prijs van aardgas af op 276 euro, vandaag start handel op 291 euro

De Europese gasprijzen blijven verder stijgen. Gisteren klokte de gemiddelde dagprijs af op 276 euro, de handel opende vandaag met 291 euro per megawattuur. Gevreesd wordt dat gastekorten tijdens de komende winterperiode een zware impact kunnen hebben op de economie.

Gisteren klokte de prijs van aardgas af op 276 euro. Een stuk hoger dan het vorige record, 244,55 euro, dat vrijdag nog maar werd bereikt. Vandaag opende de handel met een prijs van 291 euro. Al kan die prijs doorheen de dag nog sterk stijgen én dalen. Hoeveel de gemiddelde dagprijs uiteindelijk zal worden, weten we vanavond. 

Hoe dan ook liggen de prijzen nu zowat 15 keer hoger dan gemiddeld rond deze tijd van het jaar. 

De vrees voor het wegvallen van de bevoorrading via de belangrijke pijpleiding Nord Stream speelt de markten parten. Het Russische Gazprom zal de gastoevoer via de pijpleiding Nord Stream immers vanaf 31 augustus drie dagen lang onderbreken voor onderhoud. De vrees bestaat dat de leiding langer dan aangekondigd stil zal liggen, waardoor de Europese bevoorrading verder in het gedrang zou komen.

Gazprom pompt al wekenlang maar zowat een vijfde van de maximale capaciteit aan gas door Nord Stream. Volgens Europese beleidsmakers zijn de lagere leveringen politiek gemotiveerd, als reactie op de Europese sancties tegen Rusland wegens de invasie van Oekraïne.

In het weekend waarschuwden Duitse politici voor moeilijkheden met de gasbevoorrading. De Duitse regering rekent daarom op een daling van 20 procent in het verbruik. Gisteren volgde ook de Belgische premier Alexander De Croo: niet alleen de komende maanden worden volgens hem uitdagend, ook "de komende vijf à tien winters gaat het moeilijk zijn", zei hij.

Videospeler inladen...

Meest gelezen