(archiefbeeld) Kim en Kourtney Kardashian.

Kim Kardashian en Sylvester Stallone verbruikten 800.000 liter water meer dan mocht: "Mijn bomen zouden afsterven"

Zo'n 2.000 inwoners in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië hebben geen rekening gehouden met de geldende droogtemaatregelen. Onder hen beroemdheden als Kim en Kourtney Kardashian, Sylvester Stallone, Kevin Hart en Dwyane Wade. Hun waterverbruik ging drastisch naar omhoog en ze werden op de vingers getikt. 

Californië wordt voor het derde opeenvolgende jaar geteisterd door droogte. De staat legt maatregelen op voor het waterverbruik, maar uit documenten die de Los Angeles Times heeft kunnen bemachtigen, blijkt dat 2.000 klanten bij het gemeentelijke waterdistrict Las Virgenes de opgelegde limieten hebben overschreden.

Het gaat om bewoners van onder meer Calabasas en Hidden Hills, een omheinde en beveiligde gemeenschap in de San Fernando Valley, op een steenworp van het bruisende Los Angeles. De regio's staan bekend om hun uitgestrekte landerijen met luxe-villa's en zwembaden. 

Zicht op Calabasas.
2022 Los Angeles Times

Tal van welgestelden hebben er een residentie, onder wie realitysterren Kim en Kourtney Kardashian, Hollywoodacteur Sylvester Stallone, komiek Kevin Hart en gewezen basketbalspeler Dwyane Wade. Zij prijken op de lijst van diegenen die het niet zo nauw namen met de waterrestricties. Een van de maatregelen is dat tuinen slechts één dag per week mogen worden besproeid, voor een tijdspanne van 8 minuten per tuinsproeier.

Vertekend beeld?

De 2.000 overtreders kregen een aanmaningsbrief in de bus in mei en juni. Bij Kim Kardashian is er sprake van een meerverbuik van bijna 880.000 liter water op een maand tijd, zus Kourtney ging er meer dan 380.000 liter over. Beiden hebben nog niet gereageerd in de pers. Dat in tegenstelling tot "Rocky"-legende Sylvester Stallone en zijn vrouw, ex-model Jennifer Flavin. Hun gezin verbruikte in juni 870.000 liter te veel.

De residentie van Kourtney Kardashian in Calabasas in 2019.
Coleman-Rayner

Stallones advocaat vindt dat er een vertekend beeld wordt geschetst. "Mijn cliënten hebben meer dan 500 volwassen bomen op het terrein staan. Bij gebrek aan voldoende water zouden die naar alle waarschijnlijkheid sterven. Dat kan ertoe leiden dat afstervende bomen op de eigendom van mijn cliënten of bij de buren vallen. Mijn cliënten hebben de situatie proactief aangepakt. Ze hebben gras laten verdorren en in andere gebieden druppelirrigatie toegepast. De autoriteiten zijn op de hoogte gebracht en ze wachten op inspectie en verdere instructies", klinkt het duidelijk.

Mijn cliënten hebben 500 volwassen bomen staan. Ze hebben de situatie proactief aangepakt

Advocaat Sylvester Stallone en Jennifer Flavin
Sylvester Stallone beweert dat de autoriteiten wel degelijk op de hoogte waren.

Ook gewezen NBA-speler Dwyane Wade bijt van zich af. Hij wijst op een probleem met zijn zwembad, namelijk een lek. "We hebben ook grote stappen ondernomen om het waterverbruik te minderen sinds we onze intrek hier hebben genomen", vertelt hij. Wade somt daarbij de aanleg van kunstgras op en beplanting aangepast aan droogte en bloedhete zomers.  

Wie op de vingers getikt wordt, kan - naast een boete - ook aan dwingende waterrestricties worden onderworpen. Zo hebben de autoriteiten van het waterdistrict Las Virgenes al begrenzers aangebracht op afsluitkleppen van lokale eigendommen. Die begrenzers kunnen bijvoorbeeld de brede straal van een regendouche herleiden tot een straaltje en gazonsproeiers het zwijgen opleggen.

Meest gelezen