Direct naar artikelinhoud
NieuwsAntwerpen

Antwerpse politie arresteert vier Nederlanders die mogelijk aanslag wilden plegen: brandbommen en vuurwapen aangetroffen

Illustratiebeeld.Beeld CVDP

De Antwerpse politie heeft vanochtend vier Nederlandse mannen gearresteerd die onderweg waren met brandbommen en een vuurwapen. De politie zette een verdachte wagen in Borgerhout aan de kant en na controle werden alle inzittenden gearresteerd. Dat bevestigt het Antwerpse parket.

, en

De wagen reed rond 5 uur vlak bij een eethuis van de familie van kickbokser Jamal Ben Saddik, dat al eerder doelwit was van brandstichting en beschieting. De politie let in die omgeving extra op, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

De wagen van de vier jongemannen trok de aandacht van de politie, die overging tot controle. Daarbij werd gevaarlijk materiaal aangetroffen. “Ik kan bevestigen dat er enkele brandbommen en een vuurwapen werden aangetroffen”, zegt Kato Belmans van het parket Antwerpen. “Welke de intenties waren, wordt nog onderzocht.”

Het parket kan niet zeggen om wat voor wapen het precies gaat. De vier werden gearresteerd en worden momenteel verhoord. Een van hen is 17, een is 18 en twee zijn 20 jaar oud. Later op de dag zal worden beslist of ze aangehouden worden of niet.

Lees ook:

▶ De Wever pleit voor bijeenroepen Nationale Veiligheidsraad in strijd tegen drugscriminaliteit

Antwerpse politiebaas bezorgd om drugsgeweld: ‘Het volume neemt niet alleen toe, maar ook het soort feiten is aan het verergeren’

‘De geschiedenis leert dat de strijd tegen drugs een onbegonnen strijd is’: drugsgeweld werpt schaduw op Antwerpse zomer

Deze zomer waren er al meer dan dertig drugsgerelateerde incidenten in Antwerpen. De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen geeft aan dat er twee soorten daders zijn. Of een tussenpersoon zoekt wat jongeren die de opdracht willen uitvoeren, ook wel de ‘klungelaars’ genoemd – dit zijn degenen die zich vergissen van adres, of zichzelf verwonden bij het gooien van een brandbom. En dan zijn er zijn de professionele uitvoerders. Die komen meestal uit Nederland en zijn professioneler in hun uitvoering.