Laatste noordelijke deel van "iconische" graansilo's in de haven van Beiroet storten in na wekenlange brand 

In de haven van de Libanese hoofdstad Beiroet zijn de laatste noordelijke graansilo's ingestort. De silo's raakten zwaar beschadigd tijdens een reeks hevige explosies in 2020. In juli ontstond er een hevige brand toen graanresten vuur vatten. De opslagplaats voor graan stond al geruime tijd op instorten.

De 8 resterende noordelijke graansilo's in de haven van Beiroet zijn vandaag ingestort. De silo's raakten ernstig beschadigd toen op 4 augustus 2020 een reeks ontploffingen plaatsvonden in een havengebouw. In dat gebouw lagen explosieve materialen die gebruikt werden in kunstmest. Zo'n 2.700 ton ammoniumnitraat lag er al jaren ongereglementeerd opgeslagen. 

Bij de ontploffing stierven meer dan 200 mensen, zeker 300.000 mensen raakten dakloos. Grote delen van de haven en de omgeving ervan werden verwoest. Volgens experten zouden de graansilo's een deel van de impact hebben geabsorbeerd en zo een deel van de stad grote schade hebben bespaard. Velen pleitten daarom om de silo's te sparen. 

De grotendeels verwoeste graansilo's waren een iconisch beeld na de explosie. In de maanden na de ramp trok de plek heel wat ramptoeristen aan die er een selfie wilden nemen. 

Niet al het graan in de opslagplaats werd tijdens de explosies vernield. In juli dit jaar vatten de overgebleven resten van het rottende graan die nog in de silo's opgeslagen lagen, vuur. De silo's, die bijna twee jaar na de explosie nog steeds overeind stonden, dreigden door de brand ineen te storten. Eind juli en begin augustus stortte het eerste noordelijke deel in. Het tweede deel bleef er, tot vanmorgen, rechtstaan. Door de instorting ontstond er een grote stofwolk.

Meest gelezen