Carla Labiau
Radio 2

8 jaar na diefstal auto in Brakel hoort Carla dat hij al jaren terecht is en in Frankrijk staat: "Het is een raadsel"

Carla kreeg te horen dat ze de auto in Frankrijk mag ophalen die 8 jaar geleden gestolen was in Brakel. Blijkbaar was hij 2 dagen na de diefstal al teruggevonden. "Waarom ik daar nu pas iets over hoor blijft een raadsel", zegt Carla. 

Onlangs heeft Carla Labiau uit Brakel een telefoontje gekregen van de lokale politie dat ze haar auto mag ophalen die 8 jaar geleden werd gestolen. De auto staat wel in Frankrijk. In september 2014 werd de auto gestolen aan het rusthuis in Brakel waar haar intussen overleden man Marc werkte. Hij gaf de diefstal aan bij de politie. "Daarna heeft Marc er niets meer over gehoord", vertelt Carla Labiau 8 jaar later. "Tot nu. In een telefoontje zeiden ze dat de auto in het Franse Le Mans staat. Daar had de gendarmerie hem blijkbaar al 2 dagen na de diefstal gevonden. Pas nu hoor ik daar iets van."

De auto van voor hij 8 jaar geleden gestolen werd in Brakel
Radio 2
Misschien was de auto een vondst binnen een gerechtelijk onderzoek, en duurde het daarom zo lang
Delphine Schelpe, korpschef politiezone Brakel-Horebeke-Maarkedal-Zwalm

Het blijft onduidelijk waarom het zo lang duurde vóór Carla het nieuws kreeg over waar de auto stond. "Het is ongelooflijk dat die auto na 2 dagen al terecht was, en niemand eens belde", zegt Carla. "Achteraan op de auto stond nochtans een sticker van de garage waar we de auto haalden. Makkelijker kon niet. Hoe is zoiets mogelijk in een tijd met zo veel communicatiemiddelen?", vraagt ze zich af. Ook korpschef Delphine Schelpe tast in het duister. Maar het zou wel kunnen dat daar een gegronde reden voor was, zegt ze. "Misschien maakte de vondst van die auto deel uit  van een gerechtelijk onderzoek in Frankrijk, en zijn er daardoor jaren verstreken."

Hij mag in Frankrijk blijven, het is te duur om hem te laten terugbrengen, terwijl hij niks meer waard is

Carla Labiau

Carla kreeg de vraag of ze de auto terug wilde. Maar haar antwoord is duidelijk. "Neen, dank u. Ik kon hem terugkrijgen op voorwaarde dat ik de auto zelf naar België haalde. Maar Le Mans is 400 kilometer ver, en zo'n repatriëring kost een fortuin! Bovendien is die auto intussen toch niets meer waard. Op een foto uit het dossier is te zien dat de binnenkant helemaal gestript is. Misschien zit er zelfs geen motor meer in. Ze mogen hem dus houden. Het is alleen jammer dat Marc niet meer te weten is gekomen wat er met zijn auto is gebeurd", besluit Carla.

Meest gelezen