Ombudsman Energie doet overheid 3 voorstellen om factuur te doen dalen: "Prijsregulering mag geen taboe zijn"

Het sociaal tarief uitbreiden, de energieprijzen bevriezen en inzetten op hernieuwbare energie en opslagcapaciteit: dat zijn drie concrete voorstellen die de Ombudsman voor Energie Eric Houtman doet om de stijgende energieprijzen aan te pakken. Volgens hem moet en kan de overheid meer doen. Dat heeft hij gezegd op Radio2. 

De energieprijzen blijven stijgen. We kunnen allemaal zelf wel één en ander bedenken om energie te besparen om zo de energiefactuur behapbaar te houden. Maar voor veel mensen is dat niet voldoende. De Ombudsman voor Energie kreeg dit jaar al een record aantal klachten binnen.

Moet de overheid meer ingrijpen, vraagt Radio2 aan de Ombudsman voor Energie. “Ja, de overheid kan iets doen.” Houtman doet, weliswaar in eigen naam, 3 concrete voorstellen:

Energieprijzen bevriezen

Op Europees vlak zijn ze al maanden bezig met onderzoek naar een gezamenlijk aankoopsysteem voor gas of een vorm van prijsregulering. “België besloot te wachten op die voorstellen, andere landen deden dat niet. Zij besloten een eigen prijsregulering in te voeren. Zo bevroor Frankrijk de elektriciteitsprijs. Spanje en Portugal blokkeerden prijs van gas gebruikt voor de productie van elektriciteit.”

Aan prijsbevriezingen deed ons land nóg niet, maar het deed wel andere inspanningen. “Eerst en vooral breidde het de sociale tarieven uit voor gezinnen die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming in de ziekteverzekering.” Dat was iets wat Houtman al sinds 2014 wou. Er kwam ook een tijdelijke btw-verlaging op elektriciteit en aardgas, voorlopig uitgebreid tot december 2022. En dan hebben we nog de verwarmingspremie van 100 euro op de elektriciteitsfactuur en een eenmalige tussenkomst van 225 euro voor stookolie van de FOD Economie. “Dat alles samen kost de federale overheid meer dan 2 miljard euro. Dat is een serieus bedrag.”

Sociaal tarief nog verbreden

Gezinnen uit de lagere middenklasse hebben het moeilijk om de energiefactuur te betalen. Voor hen heeft de federale regering de middelen van het sociaal energiefonds intussen verhoogd. “Als zo’n gezin aanklopt bij het OCMW, kan er na een sociaal onderzoek hulp komen bij de afbetaling van hun energiefactuur of kan het OCMW zelfs een deel meebetalen.”

Houtman vraagt zich af dat dat nog wel voldoende is: “Samen met de energieprijzen, stijgt ook de groep mensen voor wie die rekening niet meer haalbaar is. Het sociaal tarief zou verbreed moeten worden naar gezinnen die nu net te veel verdienen om in aanmerking te komen.”

Inzetten op hernieuwbare energie

Op langere termijn moeten we onafhankelijk worden van dure, fossiele en vervuilende brandstoffen zoals gas uit landen met een niet altijd even betrouwbaar regime. Daarvoor moeten regeringen op alle niveaus het juiste kader creëren. Hoe dan? “Eerst en vooral via de verhoogde productie van hernieuwbare energie, zoals windmolens in de Noordzee. Ze moeten ook investeren in het opslaan van die wind- en zonne-energie. Alleen zo kan je de stijgende vraag naar klimaatvriendelijke toepassingen zoals elektrische wagens en verwarming opvangen.”

“Vooral op gewestelijk niveau moet werk gemaakt van een renovatieplan voor woningen en gebouwen. Maar Vlaanderen heeft wel zopas een nieuw premiesysteem geactiveerd om daaraan tegemoet te komen. Voor investeringen in energiebesparing en hernieuwbare energie kunnen gezinnen ook aankloppen bij de Vlaamse energiehuizen of bij de nieuwe verbouwlening die vanaf september 2022 in werking treedt.”

Meest gelezen