©  ANP

Nederlands spoorpersoneel legt werk neer, NMBS verwacht voorlopig geen gevolgen van staking

Het spoorwegpersoneel in Nederland begint aan een estafettestaking, wat wil zeggen dat er elke dag in een andere regio wordt gestaakt. Toch verwacht men telkens hinder in heel het land. De Thalys rijdt wel, maar waarschuwt reizigers dat ze niet altijd op de trein zullen kunnen rekenen om naar het station te komen.

tg

Het personeel van de Nederlandse Spoorwegen (NS) legt plaatselijk het werk neer. Het gaat om estafettestakingen van 24 uur, die woensdag beginnen in het noorden van Nederland. In de daaropvolgende dagen zijn andere regio’s aan de beurt. De acties volgen op de stukgelopen cao-onderhandelingen.

In de regio waar de acties plaatsvinden, zullen geen treinen van de NS rijden, verwacht een woordvoerder van vakbond FNV. De estafettestakingen duren tot eind augustus. Als er dan nog geen cao-voorstel is waar de vakbonden tevreden mee zijn, komt er een nationale staking.

Een van de eisen van de vakbonden is een automatische indexering, waarbij de prijsstijgingen zouden worden gecompenseerd in het loon van het NS-personeel. Ook willen ze een eenmalige uitkering van 600 euro.

Of de internationale treinen van en naar ons land hinder zullen ondervinden van de acties, kan Dimitri Temmerman van de NMBS voorlopig niet zeggen. “We hebben daar op dit moment geen signalen over gekregen, maar volgen alles uiteraard op de voet op”, zegt hij.

Personeelstekort

De Thalys rijdt wel, maar op de website worden reizigers wel gewaarschuwd dat ze hinder kunnen ondervinden wanneer ze met de trein naar het station moeten komen om daar op de Thalys te stappen.

Reizigersorganisatie Rover roept aan de vooravond van de aangekondigde estafettestaking op dat wie normaal met de trein gaat werken, in de mate van het mogelijke beter thuis blijft.

De Nederlandse Spoorwegen kampen al een tijd met een ernstig personeelstekort en gaat schrappen in het treinaanbod. Vanaf 5 september gaan er al minder treinen rijden en in 2023 zal tien procent minder treinen rijden in vergelijking met 2019. En mogelijk stopt het daar niet bij.

De Nederlandse Spoorwegen komen later vandaag met een verklaring.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer