Giorgia Meloni, die het verkrachtingsfilmpje ook op Twitter plaatste.

Italiaans gerecht opent onderzoek naar verspreiding van verkrachtingsfilmpje

Het gerecht in de Italiaanse stad Piacenza opent een onderzoek nadat een filmpje van een verkrachting verspreid werd op sociale media. In het filmpje wordt een Oekraïense vrouw verkracht door een Guinese asielzoeker. Onder meer Giorgia Meloni deelde het filmpje, waarna grote verontwaardiging ontstond. Meloni is de leidster van de grote uiterst rechtse partij Fratelli d'Italia, zij kan na de Italiaanse verkiezingen van volgende maand premier worden.

Het filmpje is gemaakt vanuit een raam bovenin een appartementsgebouw, in de straat waar de verkrachting gebeurde. Een man verkracht er 's ochtends vroeg een Oekraïense vrouw van 55. De dader blijkt een Guinese asielzoeker te zijn. Het slachtoffer woonde al jaren in Italië.

Het filmpje is vermoedelijk gemaakt door de buurtbewoner die de politie belde om de verkrachting te melden. Maar hij of zij plaatste het nadien op sociale media - een strafbaar feit, want zonder toestemming van het slachtoffer. Het filmpje werd opgepikt door een Romeinse krant, waarna het viraal ging.

Een tweede keer verkracht

Ook Giorgia Meloni deelde het filmpje, waarop de dader en het slachtoffer onherkenbaar zijn gemaakt, maar je hoort wel de vrouw schreeuwen en roepen. Het filmpje paste in de politieke anti-migratieagenda van Meloni's partij. Maar dat ze het deelde leidde tot grote verontwaardiging in heel Italië. Mensen vonden dat het slachtoffer een tweede keer verkracht werd, door de beelden zo te verspreiden. De vrouw zegt dat ze intussen ook herkend is op het filmpje.

Meloni en haar partners van het rechtse blok dat op winst staat in de peilingen voor de verkiezingen van volgende maand: Silvio Berlusconi en Matteo Salvini.
AFP or licensors

De Romeinse krant die het filmpje publiceerde, haalde het meteen van zijn website. Intussen hebben Facebook, Twitter en Instagram het ook zelf overal verwijderd, waardoor het niet meer te zien is. Maar het parket in Piacenza, waar de verkrachting gebeurde, opent nu wel een onderzoek tegen onbekenden. 

Of ook Meloni en de Romeinse krant geviseerd worden, is lang niet zeker. Maar dàt het filmpje werd gedeeld, geeft aan hoe hard de verkiezingscampagne wordt in Italië. De parlementsverkiezingen hebben plaats op 25 september, en volgens de peilingen zal het rechtse blok ruim winnen. In dat blok zijn Fratelli d'Italia van Meloni en de andere uiterst rechtse partij Lega van Matteo Salvini de twee grootste partijen. Ook Salvini plaatste trouwens een screenshot van het filmpje op sociale media, maar niet het hele filmpje.

Meest gelezen