Michelle Martin tijdens het assisenproces in 2004.

Michelle Martin vrijdag vrij zonder voorwaarden: "Blijft moeilijk", zegt Paul Marchal

Komende vrijdag zal Michelle Martin (62), de ex-vrouw van Marc Dutroux, vrijkomen zonder voorwaarden. Dat heeft Justitie laten weten aan de ouders van de meisjes die door Dutroux ontvoerd en misbruikt zijn. Martin werd voor haar rol bij de ontvoering en dood van zijn slachtoffers veroordeeld tot 30 jaar cel. In 2012 kwam ze vrij onder voorwaarden, waaraan ze zich 10 jaar moest houden. Die termijn is nu verstreken. "Het blijft moeilijk, zeker op een dag als vandaag", reageert Paul Marchal, vader van de vermoorde An.

Op 13 augustus 1996 werd Marc Dutroux opgepakt. Hij bleek samen met Michel Lelièvre verantwoordelijk te zijn voor de ontvoering, gijzeling en verkrachting van zes jonge meisjes. Alleen Laetitia Delhez (14) en Sabine Dardenne (12) werden bevrijd. Julie Lejeune (8) en Mélissa Russo (8) en An Marchal (17) en Eefje Lambrecks (19) overleefden het niet. Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux, was op de hoogte van de ontvoering en de dood van zijn slachtoffers.

Op het assisenproces in 2004 werd Martin schuldig bevonden aan de opsluiting van de zes meisjes. Voor Julie Lejeune en Mélissa Russo kwam er nog het bezwarende element van "marteling" bij. Martin liet de kinderen bijvoorbeeld uithongeren. Ze werd veroordeeld tot de maximumstraf van 30 jaar cel.

Ze zat uiteindelijk 16 jaar in de cel. Na meerdere aanvragen om vervroegd vrij te komen, mocht Martin op 28 augustus 2012 de gevangenis onder voorwaarden verlaten. Zo moest ze onder meer psychologische begeleiding starten bij een therapeut, mocht ze geen verklaringen afleggen in de media of contact zoeken met de slachtoffers of hun naasten. Ze leefde ergens in Wallonië onder begeleiding.

Vanaf komende vrijdag zal ze zelf kunnen beslissen waar ze gaat en staat, dan vervallen de voorwaarden die werden gekoppeld aan haar vervroegde vrijlating in 2012. Dat heeft Justitie laten weten aan de ouders van de slachtoffers van Marc Dutroux.

Paul Marchal, vader van An: "Blijft moeilijk, zeker op een dag als vandaag"

Ook Paul Marchal, de vader van de vermoorde An, kreeg een brief van Justitie in de bus. Hij reageert aangeslagen op Facebook. "Het blijft moeilijk... zeker op een dag als vandaag. Zovele jaren geleden werd An op 23 augustus uit ons leven gerukt. Het wordt allemaal zoveel moeilijker als je net nu een gerechtsbrief krijgt met de zakelijke melding dat de voorwaarden gekoppeld aan de voorlopige vrijheid van Martin worden geschrapt. En dat zij vanaf aanstaande vrijdag 26/08 helemaal vrij is te gaan en staan waar ze wil. Ze is dan VRIJ... VERVROEGD..."

Michel Lelièvre, de andere medeplichtige van Dutroux, is eind 2019 vrijgelaten onder voorwaarden. 

Marc Dutroux is veroordeeld tot een levenslange celstraf en tien jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. Hij vraagt geregeld om vervroegd vrij te komen, maar onze justitiespecialist Philip Heymans acht die kans zo goed als onbestaande. "Zijn gruwelijke misdaden, de symboolwaarde van zijn zaak, het feit dat hij het heel moeilijk zal hebben om een huis en een bezigheid te vinden, en zijn houding tegenover de slachtoffers zijn andere argumenten om hem nooit meer vrij te laten", aldus Heymans.

Meest gelezen