Ex-president Trump nam 700 bladzijden aan geheime documenten mee bij vertrek uit Witte Huis

Voormalig Amerikaans president Donald Trump nam bij zijn vertrek uit het Witte Huis 700 bladzijden aan geheime documenten mee. Dat staat in een brief van de National Archives aan de advocaten van Trump. Sommige van die geheime documenten zijn geclassificeerd onder het hoogste geheimhoudingsniveau.

Het gaat om documenten die opgeslagen waren in Trumps woning in Mar-a-Lago in Florida en die in januari al werden overgedragen. Amerikaanse presidenten zijn na het beëindigen van hun ambtstermijn immers verplicht al hun documenten en e-mails te overhandigen aan een overheidsagentschap, het National Archive.

De documenten hebben niets te maken met de huiszoeking van twee weken geleden in Mar-a-Lago. De brief van de National Archives aan de advocaten van Trump dateert dan ook al van 10 mei, melden Amerikaanse media. 

In de brief staat de alarmtoestand beschreven die heerste in het ministerie van Justitie toen ambtenaren begonnen te beseffen hoe ernstig de documenten waren. Er wordt ook in vermeld dat het aan de regering is om "een beoordeling te maken over de potentiële schade veroorzaakt door de manier waarop het materiaal bewaard en vervoerd werd". 

De brief van de National Archives aan de advocaten van Donald Trump.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Huiszoeking

Bij de huiszoeking van twee weken geleden werden andere documenten in beslag genomen door de FBI. Ze namen twintig dozen met spullen van de ex-president mee, waaronder ook documenten die als topgeheim werden geclassificeerd. 

Volgens Trump gaat het hier niet om geheime informatie. Hij zegt dat hij de documenten in kwestie had vrijgegeven en dus ongeheim had verklaard, maar dat kan niet als ex-president. Enkel de huidige president kan dat beslissen na een aantal officiële stappen.

Trumps advocaten dienden gisteren (maandag) nog een klacht in tegen de regering. De ex-president wil een onafhankelijke controleur laten aanstellen in het onderzoek naar het materiaal dat in beslag is genomen. Tot dan moet het onderzoek stopgezet worden, eist hij. 

Meest gelezen