Oekraïense president Zelenski houdt speech voor nationale feestdag: "Einde van oorlog is wanneer wij overwinnaar zijn"

Het einde van de oorlog in Oekraïne zal er pas zijn vanaf de door Rusland bezette gebieden in het oosten van het land én het geannexeerde schiereiland de Krim weer in handen zijn van Oekraïne. Dat heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski gezegd in een speech ter gelegenheid van de Onafhankelijkheidsdag in Oekraïne vandaag. Het is ook exact 6 maanden geleden dat Rusland Oekraïne is binnengevallen.

"Een nieuw land verscheen op 24 februari om 4 uur 's ochtends. Het was niet geboren, maar herboren. Een land dat niet weende, schreeuwde of angstig was. Een land dat niet vluchtte, niet opgaf en niet vergat." Zo begon de Oekraïense president Volodimir Zelenski aan zijn toespraak, die vanmorgen werd uitgezonden ter gelegenheid van de nationale feestdag. Op 24 augustus 1991 werd het land onafhankelijk na de val van de Sovjet-Unie.

Om 7 uur galmde het volkslied door de verlaten straten van de Oekraïense hoofdstad Kiev. Ondanks de nationale feestdag zijn grote bijeenkomsten verboden, uit angst voor aanvallen van Rusland. Vanmorgen werden de inwoners van Kiev wakker onder het geloei van de luchtsirenes, een waarschuwing voor mogelijke raketaanvallen.

Bekijk hieronder een stuk uit de speech van president Zelenski:

Videospeler inladen...

Zes maanden oorlog

Daarnaast is het ook exact een half jaar geleden dat de Russische president Vladimir Poetin naar eigen zeggen "een speciale operatie" is gestart, het begin van het grootste conflict in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. "Gedurende deze zes maanden hebben we de geschiedenis veranderd, de wereld veranderd en onszelf veranderd", zei Zelenski.

Een einde van de oorlog is nog niet meteen in zicht. Toch is de president strijdvaardig. "We zullen tot het einde vechten. We houden het nog eens zes maanden vol. Wat is voor ons het einde van de oorlog? We zeiden eerder: vrede. Nu zeggen we: de overwinning", zei hij.

Zelenski heeft benadrukt dat nieuwe vredesonderhandelingen momenteel niet mogelijk zijn. "We zullen niet uit angst aan de onderhandelingstafel gaan zitten, met een pistool op ons hoofd gericht. Voor ons is het ergste soort ijzer niet raketten, vliegtuigen en tanks, maar handboeien. Geen loopgraven, maar ketenen."

We zullen tot het einde vechten, we houden nog eens zes maanden vol

Oekraïense president Volodimir Zelenski

Het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim en de bezette gebieden in het oosten van Oekraïne (de Donbasregio) moeten volgens Zelenksi ook weer in handen komen van Oekraïne."Donbas is Oekraïne. En we zullen het terugnemen, hoe dan ook. De Krim is Oekraïne. En we zullen het terugnemen, hoe dan ook. Wil je niet dat je soldaten sterven? Verlaat ons land. Willen jullie niet dat jullie moeders huilen? Verlaat ons land. Dit zijn onze eenvoudige en duidelijke voorwaarden", zei hij in een boodschap gericht aan Rusland.

Meest gelezen