© rtv

Mechelen maakt zich op voor 25 jaar Maanrock: “Een van de strafste affiches ooit”

Mechelen -

Het gratis stadsfestival Maanrock in Mechelen viert zijn 25ste verjaardag en dat zal er dit weekend aan te merken zijn. Op het podium staan vanaf vrijdag grote namen en klassiekers als Clouseau, De Kreuners, Metejoor en Regi Live. “Dit is een van onze strafste affiches ooit”, zegt de organisatie. Parkeren, doe je gratis aan de Nekkerhal.

Sven Van Haezendonck

Een evenement om de handel in Mechelen te promoten, legde destijds een eerste zaadje voor Maanrock. “Carl Vanfleteren, toen cafébaas op de Grote Markt, vroeg ons om iets met muziek te organiseren. Voor Mechelen was dat toen een revolutie. Hier gebeurde heel weinig en de stad was een beetje doods”, zegt Marc Baert. Samen met Wim Hubrechtsen en Guy Buelens zette hij toen zijn schouders onder een muziekfestival. “Onder andere De Kreuners hadden we op de affiche. Het werd een succes. Er kwamen zeven- tot achtduizend mensen op af.”

100.000 bezoekers en meer

Toenmalig schepen Patrick Backx en Jef Van Dun, topambtenaar bij de stad, zagen daar potentieel in. De oprichting van Maanrock was in 1996 een feit en Van Dun ontpopte zich jarenlang tot bezieler van het gratis stadsfestival. Hij haalde grote namen naar de Dijlestad en bouwde Maanrock uit tot een van de grootste stadsfestivals in Vlaanderen met 100.000 bezoekers en meer. “Dankzij deze mensen bestaat Maanrock. Zij hebben hun stempel gedrukt op het festival, net zoals een nieuwe generatie dat vandaag doet”, zegt Kristof Calvo, voorzitter van Mechelen Feest.

Het Feestpodium op de IJzerenleen is een vaste waarde bij al wie jong is of zich jong voelt. ©  foto Joren De Weerdt

Voor de 25ste verjaardag haalt de organisatie alles uit de kast. Het stadsfestival begint vrijdagnamiddag om 16u45 met een parade door het centrum. Voor het eerst zijn er op vrijdag al optredens op het Groot Podium op de Grote Markt. De Mechelse band Pardon Service krijgt de primeur. Daarna volgen Willy Organ, CPeX en Clouseau.

Topaffiche

“Op zaterdag kijken veel mensen uit naar de komst van Praga Khan. Samen met Compact Disk Dummies en The Subs vertegenwoordigen zij drie generaties elektronische muziek in ons land”, vertelt Calvo. Een grote publiekstrekker bij het jongere publiek is het Feestpodium op de IJzerenleen. Vrijdag wordt dat verzorgd door de bekende Hasseltse discotheek Versuz, zaterdag door de Mechelaars van het populaire Radio Botanique en zondag stelde radiopresentatrice Ilse Liebens de affiche mee samen.

Zondag pakt het gratis stadsfestival op de Grote Markt uit met een topaffiche: LikeMe, Laura Tesoro, Metejoor, De Kreuners en Regi Live. “Dat Maanrock een festival is van en voor Mechelaars bewijzen we bijvoorbeeld op het Cultuurplein. Vrijdag brengt Casco Phil daar een opera en zaterdag treden er Mechelse brassbands op”, zegt Kristof Calvo. Nieuw is de merchandising van Maanrock. Voor de collectie werk de organisatie samen met het merk Twee Duizend Acht Honderd. Een T-shirt kost 25 euro.

Vrijwilligers Nele De Munter en Marc Baert en Kristof Calvo van organisator Mechelen Feest met de nieuwe T-shirts van Maanrock. ©  Sven Van Haezendonck

Duurzaam stadsfestival

Het stadsfestival maakt voor het eerst ook volledig de omschakeling naar herbruikbare bekers. Dat vraagt een enorme logistieke organisatie, want het gaat om 400.000 tot 500.000 bekers. Bezoekers kunnen gewoon iets bestellen aan de toog. Nadien leveren ze hun beker in bij een inruilpunt. “Voor vijf bekers krijg je een nieuwe conusmptiebon, maar je kan ook je waarborg van een halve euro terugkrijgen”, zegt Nele De Munter van het ecoteam.

Om te voorkomen dat bezoekers op zoek naar parking rondrijden, opent er een gratis Maanrock-parking aan de Nekkerhal. Die kan je vanaf de afrit Mechelen-Noord bereiken via de N16 en de vesten (R12) of vanaf Mechelen-Zuid via de tangent (B101). De organisatie moedigt bezoekers wel aan om zo veel mogelijk te voet, met het openbaar vervoer of met de fiets te komen. In de binnenstad zijn er vier fietsenparkings in de Minderbroedersgang, op de Veemarkt, op de Zoutwerf en in de Bruul (Pitzemburg).

Een van de grote troeven van Maanrock is het decor van de historische binnenstad met de Grote Markt. ©  Patrick Hattori

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen