©  Instagram: jamillabaidou

Influencers mogen adres nu toch geheimhouden, Jamilla Baidou blijft ongerust: “Een man staarde ’s nachts door mijn raam terwijl ik sliep”

De wet die stelt dat influencers hun adres moeten vermelden, is voorlopig teruggedraaid. Ze kunnen dus opnieuw met een gerust hart gaan slapen vanavond, maar dat is dan buiten Jamilla Baidou (29) gerekend. De content creator uit Aalst is tevreden voor de anderen, maar omdat zij haar adres wel op haar profiel zette, blijven zij en haar huisgenoot Jens in angst achter. “Het is niet meer veilig, we zijn bang in ons eigen huis”, klinkt het.

Emke

Enkele weken geleden ontstond er ophef nadat YouTuber Acid een waarschuwing kreeg van de FOD Economie omdat hij zijn adres en btw-nummer niet duidelijk aangaf op zijn profiel. Hij kaartte de situatie aan via een video en al snel lieten verschillende influencers van zich horen. “FOD Financiën is een joke”, schreef YouTuber Average Rob op zijn Twitter. “Ik ga echt m’n adres niet publiek vrijgeven op sociale media. Zware schending van privacy.”

LEES OOK. Boete tot 80.000 euro voor influencers als ze adres niet delen: “Wat als hier iemand voor mijn deur staat?”

Jamilla Baidou, bekend van YouTube en TikTok, nam de proef op de som en zette haar adres op haar kanalen. “Ik wou ook gewoon laten zien wat er kan gebeuren als we ons adres zomaar blootgeven”, zegt Baidou. De 29-jarige content creator heeft maar liefst 180.000 abonnees op YouTube en 210.000 volgers op TikTok. Baidou heeft veel fans, maar niet iedereen is liefhebber van haar video’s, ze krijgt ook geregeld haat over zich heen. “Ik ga een video publiceren waarin ik wel wat mensen tegen de borst stoot omdat ze grof reageerden op mijn verhaal. Ik vind dat dat moet kunnen zonder dat ik bang moet zijn voor doodsbedreigingen of mensen die naar mijn huis komen.”

Woensdag raakte bekend dat influencers voorlopig toch niet hun adres online moeten zetten. De regering geeft uitstel zodat er een oplossing kan worden gezocht. Maar voor Baidou was het kwaad al geschied. Haar adres stond even online en circuleerde al op sociale mediakanalen. “Ik ben tevreden voor de andere influencers. Maar wat met ons? Ik vraag geen leger voor de deur, maar iets wat ons meer veiligheid zou garanderen, zou wel fijn zijn”, zegt Baidou. “Het is gewoon niet veilig, we voelen ons niet meer thuis. Ik ben pas Jens ’s avonds gaan halen, omdat ik gewoon niet meer alleen durf te slapen.”

Ongewenste bezoekjes

Baidou postte deze week een video waarin mensen anoniem een bekentenis kunnen doen. Dat ging grotendeels over luchtige en grappige dingen, maar opeens slopen er ook verontrustende berichtjes tussen. “Sinds je jouw adres vrijgeeft, ben ik al naar je komen kijken wanneer je sliep. Je rolluik stond een beetje open voor de airco”, luidde het bericht waardoor Baidou haar video vroegtijdig stopzette. “Ik was echt in shock”, zegt ze. Maar dat was niet het enige incident. Nadat ze haar adres op haar profiel zette, duurde het niet lang voordat mensen voor haar deur verschenen.

“De eerste dagen begon het rustig met enkele lieve fans, ik dacht dat ik misschien overdreef. Maar ’s avonds stond er opeens een onbekende man voor de deur. We hebben uiteindelijk met die man gepraat en hij vertelde ons dat hij een afspraak had met Jens, mijn huisgenoot”, zegt ze. Maar haar huisgenoot wist van niets. Het bleek dat iemand in een anonieme chatbox het adres van Jamilla en Jens opgaf voor seksafspraken.

Deur blijft dicht

“We zagen het als een belachelijke, eenmalige grap. Maar diezelfde avond ging de bel opnieuw. Weer iemand die had gehoopt op een spannendere avond. Ik neem het die mannen niet kwalijk, ze zijn evengoed slachtoffer. Maar het feit dat ons adres wordt gebruikt, kan niet”, zegt Baidou. “We hebben besloten de deur niet meer open te doen, voor onze eigen veiligheid. Je weet maar nooit als iemand je zou willen aanvallen.”

Enkele dagen geleden stonden ook twee jongeren voor de deur die naar eigen zeggen hun steun kwamen betuigen. “Maar een van de twee vroeg ‘moet ik helpen?’, helpen met wat? Uiteindelijk is er niets gebeurd, maar ik voelde me echt niet op mijn gemak.”

LEES OOK. Influencers mogen hun adres voorlopig toch geheimhouden

Zij en haar huisgenoot waren naar eigen zeggen al van plan om te verhuizen, maar dat plan is nu ongewild in een stroomversnelling gekomen. “We willen deze situatie achter ons laten. Het is jammer dat het zo moet. Verhuizen moet je doen omdat je dat wilt, niet omdat mensen je daartoe dwingen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER