De laatste opnamedag dateert al van januari 2020, maar nu pas zien de laatste twee seizoen van ‘De kotmadam’ het levenslicht. ©  Joris Herregods

Na jaren stof te hebben vergaard in de archieven worden nieuwe afleveringen van ‘De kotmadam’ eindelijk uitgezonden

Zeg nooit nooit. Na jaren stof te hebben vergaard in de archieven van VTM, zal het 24ste seizoen van ‘De kotmadam’ dit najaar eindelijk worden uitgezonden. Er is ook nog een 25ste en finaal seizoen, maar of dat ook voor dit najaar is, is nog niet duidelijk. Daarna is het finaal afgelopen voor de langstlopende sitcom van Vlaanderen. De allerlaatste opnamedag dateert intussen al van begin 2020.

Wout Desmytere

Fans van De kotmadam, we horen jullie zucht van opluchting tot hier. De twee laatste seizoenen van de sitcom werden immers al in 2017 en 2020 opgenomen, maar bleven de voorbije jaren op de plank liggen. Dat leidde tot grote ergernis bij de fans én bij de acteurs, want het succes van de herhalingen bewees dat er nog steeds een groot publiek was voor de streken van madam Jeanne, haar echtgenoot Jef en hun studenten.

Maar kijk, zopas kondigde VTM aan dat seizoen 24 dit najaar dan toch zal worden uitgezonden. “Destijds kozen we ervoor om een ander soort comedy op onze zender te brengen”, klinkt het bij de zender. Dat ging dan over reeksen als De luizenmoeder met Lynn Van Royen en het laatste seizoen van Wat als?, met iets eigenzinnigere humor dan de traditionele sitcom.

De voorbije jaren werd er dan weer, in samenwerking met Streamz, zwaar ingezet op prestigieuze fictie. Denk aan Glad ijs of De bende van Jan de Lichte. Voor De kotmadam leek er even geen plaats meer, al bleef VTM altijd beloven dat de seizoenen sowieso het scherm zouden halen. En belofte maakt natuurlijk schuld.

Seizoen 24 zal, naar goeie traditie, 13 afleveringen tellen. Het allerlaatste seizoen heeft er slechts zes en zal één doorlopend verhaal vormen. Oude bekenden zullen terug opduiken en Alice Toen, met haar 98 lentes de oudste actrice van Vlaanderen, zal de moeder van Jeanne spelen. en loopt de reeks, na 25 seizoenen, definitief ten einde.

Point final

Zo stoten madam Jeanne en co. F.C. De Kampioenen, dat er na 21 seizoenen mee ophield, van de troon als langstlopende Vlaamse sitcom. Al breidden de voetballers nog een vervolg aan hun televisieavonturen met vier films en een kerstspecial.

En dat lijkt er voor De kotmadam niet in te zitten. “Dan moeten we de decors verlaten voor buitenopnames”, zei producent René Vlaeyen twee jaar geleden op de laatste opnamedag. “Dat hebben we in de serie nooit gedaan en zou niet als De kotmadam aanvoelen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer