©  AFP

“TotalEnergies levert vliegtuigbrandstof aan Russische leger”

Het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies is betrokken bij de levering van vliegtuigbrandstof die mogelijk door het Russische leger in Oekraïne is gebruikt. Dat meldt de Franse krant Le Monde. Onderzoek van de krant en ngo Global Witness toont aan dat de vliegtuigbrandstof werd geproduceerd uit gascondensaat afkomstig uit Siberië, dat geleverd werd door Terneftegaz. TotalEnergies heeft een belang van 49 procent in die joint venture met het Russische Novatek.

Bron: BELGA

In een reactie zei TotalEnergies dat het geen Russische infrastructuur exploiteert die aan het Russische leger levert, maar erkende wel zijn participatie in Terneftegaz. Volgens de Franse energieproducent wordt echter al het door Terneftegaz geproduceerde gascondensaat, een restproduct van gaswinning, aan zijn Russische partner Novatek geleverd, de grootste onafhankelijke producent van aardgas in Rusland. TotalEnergies heeft bovendien rechtstreeks een belang van bijna 20 procent in Novatek.

Le Monde wist de levering te traceren van het Termokarstovoje-gasveld in Siberië naar de raffinaderij van Gazprom Neft nabij de Siberische stad Omsk. Vandaar ging de geproduceerde brandstof naar twee militaire luchtbasissen, Morozovskaja en Voronezj Malsjevo. Volgens Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties zijn die twee bases gebruikt om doelen in Oekraïne aan te vallen, waaronder de zwaar getroffen havenstad Marioepol.

Van 13 februari tot minstens medio juli zou zowat 40.000 ton brandstof geleverd zijn aan die basissen in het westen van Rusland. Voordien zou het van 2017 geleden zijn dat er nog gelijkaardige brandstof geleverd was. De onderzoekers kwamen tot deze conclusies op basis van de financiële databank Refinitiv, onderdeel van de Londense beurs. Zo konden ze de keten achterhalen, waarbij ze gebruikmaakten van satellietbeelden.

Volgens de ngo, die naar eigen zeggen actief is rond duurzaamheid, rechtvaardigheid en gelijkheid, diende de brandstof voor Su-34 jachtbommenwerpers. Het gaat om een straaljager voor aanvallen op gronddoelen.

TotalEnergies heeft in het Westen al veel kritiek gekregen omdat het andere westerse energiebedrijven als Shell en BP niet volgde in hun toezeggingen om Russische activiteiten af te stoten. In de verklaring veroordeelde het bedrijf wel opnieuw de Russische militaire agressie tegen Oekraïne.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer