Brandenburger Tor, Berlijn
IMAGO/A. Friedrichs

Verlichting uit, verwarming lager en voorrang aan goederentrein: Duitsland neemt bijkomende energiemaatregelen

Duitsland heeft een nieuw pakket aan maatregelen goedgekeurd om de strijd tegen mogelijke energietekorten aan te gaan. Zo gaat vanaf volgende maand de verlichting van monumenten en historische gebouwen uit en gaat de thermostaat in publieke gebouwen omlaag.

Duitsland, dat sterk afhankelijk is van Russisch gas, vreest komende winter voor een tekort aan energie. De crisis leidde er tot hoge inflatie en het land bevindt zich op de rand van een recessie. In juni al besliste de Duitse regering om opnieuw meer steenkool te verbranden om eventuele tekorten op te vangen.

Daar komen nu een rist maatregelen bij. In navolging van onder meer Berlijn en Hannover, gaat vanaf 1 september het licht in heel het land uit: monumenten, historische gebouwen en dergelijke worden niet langer om esthetische redenen belicht, en ook winkels moeten hun lichtreclames uitzetten. Aan straatverlichting wordt niet geraakt.

Goederentreinen

Daarnaast wordt vanaf volgende maand de thermostaat in publieke gebouwen op 19 graden gezet. In gangen en foyers gaat ze uit. Hier vormen de ziekenhuizen de uitzondering op de regel. Een verbod op het verwarmen van privézwembaden wordt nog onderzocht. 

Goederentreinen die instaan voor het vervoeren van steenkool en olie krijgen dan weer voorrang op reizigerstreinen. "Dit is geen makkelijke beslissing, want dit betekent dat andere treinen bij drukte zullen moeten wachten", aldus minister van Transport Volker Wissing. "Het spoor wordt al maximaal gebruikt, maar als er bijkomende energietransporten nodig zijn, gaan we die prioriteit geven."

De maatregelen zijn voorlopig zes maanden van kracht.

Meest gelezen