BELGA/DOPPAGNE

Turkse brouwerij brengt AB InBev in lastig parket door Leffe voortaan ook in Rusland te brouwen

Een samenwerking tussen multinational AB InBev en de Turkse bierproducent Anadolu Efes dreigt die eerste zuur op te breken. De Turken willen Leffe voortaan ook in zeven Russische brouwerijen gaan produceren. AB InBev wil zich daarom van zijn kant laten uitkopen uit de samenwerking. Op sociale media roepen mensen ondertussen op om bieren van AB Inbev te boycotten. 

Op 5 augustus passeerde een tweet van de Belgisch-Luxemburgse Kamer van Koophandel bijna geruisloos. Nochtans meldde het account dat  AB InBev Efes zou starten met de productie van de Belgische bieren Leffe Blond en Leffe Bruin op zeven locaties in Rusland. 

Tot het nieuws deze week toch werd opgepikt en tot heel wat verontwaardiging op sociale media leidde. Op Twitter zeiden verschillende mensen bijvoorbeeld dat ze voortaan geen Leffe meer zouden kopen, anderen wilden zelfs de meer dan tweehonderd bieren van de multinationale AB InBev-holding links laten liggen.

Wel aandelen, geen controle

Het nieuws en de nasleep brengen AB InBev in een lastig parket. AB InBev heeft de Russische markt enkele weken na de inval in Oekraïne verlaten, maar zit sinds 2018 verwikkeld in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.  Volgens AB InBev kunnen zij niet tussenbeide komen in beslissingen van Anadolu Efes, omdat AB InBev maar een minderheid van de aandelen heeft en de Turkse brouwerij de dagelijkse leiding heeft en de beslissingen neemt. AB InBev is naar eigen zeggen wel verwikkeld in gesprekken om zich door Anadolu Efes uit de joint venture te laten kopen. 

De Leuvense brouwer laat weten dat hij in de besprekingen ook al de opschorting van verkoopslicenties heeft voorgesteld. Dat betekent dat andere bedrijven, zoals Anadolu Efes niet langer bieren van AB InBev zouden mogen brouwen en verkopen. De moederholding AB InBev laat in een persbericht wel weten dat ze sinds de Russische invasie afziet van financiële voordelen uit de samenwerking met de Turkse brouwerij.

Ethische kwestie

De verontwaardiging rond de eventuele productie van Leffe in Rusland speelt vooral op een ethisch niveau. De Europese Unie heeft na de Russische inval in Oekraïne verschillende economische sancties afgekondigd, maar de uitvoer van voedingswaren, waaronder ook bier valt, hoort daar niet bij. 

AB InBev produceerde via de joint venture voor het uitbreken van de oorlog in Oekraïne al meer dan 75 biermerken, waaronder bijvoorbeeld Stella Artois, in elf verschillende fabrieken in Rusland. Het is daarmee de op een na succesvolste brouwerij in Rusland. Enkel het Deense Carlsberg heeft een groter marktaandeel, al kondigden ook zij dit voorjaar hun exit aan uit de Russische markt.

Leffe werd tot dusver enkel in Leuven gebrouwen. 

Meest gelezen