©  BELGA

Jumbo-Visma geeft rode trui bewust uit handen: “Zonder leiderstrui spaar je meer energie”

Heersen en verdelen: zo trekt Jumbo-Visma door deze Vuelta. Het was met recht en reden dat Sam Oomen dinsdagmiddag een pruillip trok aan de finish. De ploegmaat van Primoz Roglic had in de gaten dat zijn droom om ook eens het rood te dragen voorbij was. “Het was het plan om vandaag die trui weg te geven”, stelde ploegleider Addy Engels, die dit ook al aangaf bij de start in Irun.

Hugo Coorevits

“Maar het duurde echt lang tot de juiste vlucht vertrok. We moesten voortdurend kijken wie voorin zat en of er daarbij geen kerels zaten die op lange termijn een bedreiging vormden voor Primoz Roglic. Natuurlijk heb je dan na zo’n lang gevecht alleen maar een vluchtersgroep met goede renners. Het was goed om die jongens de nodige ruimte te geven. Ze moesten het maar onder elkaar uitmaken.”

“Het is ook meegenomen dat die rode trui nu bij Rudy Molard en Groupama-FDJ zit. Zonder de leider in je ploeg is het toch anders koersen. Je spaart toch wat energie, al moet je op de belangrijke momenten wel voorin zitten. Maar toch is het anders”, aldus ploegleider Addy Engels, die zijn kopman nu op een dikke vier minuten ziet staan.

In principe moet Molard net als in 2018 enkele dagen kunnen overleven in het rood, ook al staat er donderdag met de Pico Jano een venijnig lange slotklim op de dagorde.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer