Bij woningen die in Rendeux te koop komen duiken al snel bemiddelde Vlamingen op
Volledig scherm
PREMIUM
Bij woningen die in Rendeux te koop komen duiken al snel bemiddelde Vlamingen op © Photonews

REPORTAGE. Ardense gemeenten ten strijde tegen Vlaamse investeerders: “Ene gîte na de andere, dat moet stoppen”

Rendeux is naar verluidt één van de mooiste gemeenten in de Ardennen. Gelegen langs de Ourthe, tussen La Roche en Durbuy, werd het een magneet voor veelal Vlaamse investeerders, en daar betalen ze een prijs voor. Lawaaioverlast door feestende toeristen. Huizen die voor eigen inwoners onbetaalbaar worden. Met zijn 2.600 inwoners telt Rendeux nu al 900 tweede verblijven en 1.900 slaapplaatsen in een 120-tal gîtes. “We moeten over het evenwicht waken. Extra vakantiewoningen voor meer dan 9 personen gaan we zeker niet meer toelaten.”

67 reacties

  • Ludwine Sermon

    2 jaar geleden
    Groot gelijk. Hopelijk volgen nog meerdere gemeentes. Niet iedereen wil een 2e Durbuy worden, waar alle Ardeense authenticiteit is verdwenen. Ludwine Sermon
  • Wim Dhondt

    2 jaar geleden
    In Knokke en andere kustgemeenten gebeurt hetzelfde door Franstalige landgenoten. Al decennia lang kopen rijke walen menig villa en appartement.
  • Jeroen Deschrijver

    2 jaar geleden
    Nicole Bogaerts, je hebt gelijk. En wat is het verschil? De Vlamingen in Wallonie doen hun best om frans te spreken, de Walen aan de kust (zeer veel), vertikken het om 1 enkel vlaams woord uit te spreken.
  • marijke deruyck

    2 jaar geleden
    Heel Knokke, De Panne, Koksijde, Nieuwpoort,... 't krioelt van de Franstaligen. Geen haan die ernaar kraait. Maar nu een paar Vlamingen een stekje aanschaffen in Wallonië is 't weer niet goed. Om financiële injecties te ontvangen staan ze op de eerste rij, Vlamingen mochten ook massaal solidair zijn toen Wallonië grote schade leed door overstromingen. Gaan ze even solidair zijn met onze boeren die nu hun oogsten zien verloren gaan ? Ik denk het niet ! Splitsen best zeker dan ?
  • Helga Geuens

    2 jaar geleden
    En net nu wilden we gaan kijken aldaar,om er definitief gaan te wonen.Tja,dan zal t spanje worden