Dochter Natalia Bryant (links) en weduwe Vanessa Bryant (midden) verlaten het gerechtsgebouw, vergezeld door Sydney Leroux (rechts), een vriendin van de familie.
AFP or licensors

Weduwe Kobe Bryant krijgt miljoenen dollars schadevergoeding vanwege foto's ongeluk

Vanessa Bryant, de weduwe van de verongelukte Amerikaanse basketballegende Kobe Bryant, krijgt een schadevergoeding van 16 miljoen dollar (ruim 16 miljoen euro) van lokale overheden in Los Angeles. Kobe Bryant en zijn 13-jarige dochter kwamen om bij een helikoptercrash, hulpverleners hadden foto's genomen en die met elkaar gedeeld. Bij de crash stierven in totaal 9 mensen.

Op 26 januari 2020 kwamen de Amerikaanse basketballegende Kobe Bryant (41), zijn dochter Gianna (13) en zeven anderen om het leven bij een helikopterongeluk in de buurt van Los Angeles, in de staat Californië. De krant Los Angeles Times bracht nadien aan het licht dat agenten en brandweermannen foto's hadden gemaakt van het ongeluk en die met elkaar gedeeld hadden. De hulpverleners waren in dienst van Los Angeles County, van de lokale overheid dus.  

BEKIJK - Ondersteund door familieleden verlaat Vanessa Bryant het gerechtsgebouw.

Videospeler inladen...

Weduwe Vanessa Bryant startte een juridische procedure op tegen het Los Angeles County Sheriff's Department. Ze eiste een morele schadevergoeding. Ook Chris Chester, die zijn vrouw en dochter verloor in het ongeluk, stapte naar de rechter. Ze klaagden de lokale overheden aan wegens de schending van privacy en het veroorzaken van emotionele stress.

De jury heeft nu beslist dat de lokale overheid 31 miljoen dollar (ruim 31 miljoen euro) moet betalen aan de nabestaanden, 16 miljoen dollar aan Vanessa Bryant, 15 miljoen dollar aan Chris Chester. Hun advocaten zeiden dat hun cliënten voortdurend leefden met de angst dat de foto's op een dag het internet zouden bereiken. "We zijn hier niet vanwege een ongelukje, maar vanwege opzettelijk gedrag van zij die de waardigheid van Sarah en Payton, van Kobe en Gianna moesten beschermen", stelde Bryants advocaat. Een emotionele Bryant had eerder getuigd dat ze zich "overrompeld, kapot, gekwetst en verraden" voelde.

Gruwelijke foto's

Op het proces werd duidelijk hoe enkele deputees, agenten in dienst van een county, en brandweerlieden met hun smartphones foto's namen op de plaats van de crash. Ze stuurden die onderling aan elkaar door, onder meer tijdens het spelen van videospelletjes en op een gala. Enkele partners van hulpverleners zagen de foto's ook, sommige foto's werden getoond in een bar. Volgens getuigen ging het niet enkel om foto's van het wrak van de helikopter, maar ook om gruwelijke foto's van de slachtoffers zelf.

De verdediging van Los Angeles County voerde aan dat de beelden nooit publiek zijn geraakt, en dat de leidinggevenden, toen ze op de hoogte werden gesteld, de zaak kordaat hebben aangepakt en de beelden zo snel mogelijk lieten wissen van de toestellen van de hulpverleners. "Dit is een zaak over foto's, maar er zijn geen foto's", klonk het.

AFP or licensors

Meest gelezen