Asielzoekers staan in de rij voor eten bij het opvangcentrum voor asielzoekers in Ter Apel.
ANP SEM VAN DER WAL

Artsen Zonder Grenzen biedt medische hulp bij aanmeldcentrum Ter Apel: "Eerste keer in ons bestaan"

Artsen zonder Grenzen (AzG) verleent vanaf vandaag medische en psychologische zorg aan asielzoekers buiten de poort van het aanmeldcentrum in Ter Apel, in de Nederlandse provincie Groningen. Het is de eerste keer dat AzG medische hulp biedt in Nederland. Judith Sargentini, directeur voor AzG Nederland, zegt dat medewerkers van de organisatie een bezoek hebben gebracht aan het aanmeldcentrum en toen getroffen werden door de leefomstandigheden buiten de poort.

"Artsen zonder Grenzen bestaat vijftig jaar, maar het is voor het eerst dat we in Nederland noodhulp gaan bieden en dat doen we omdat de Nederlandse overheid het zo laat afweten", zegt Sargentini. "De omstandigheden waarin de mensen bij Ter Apel zich bevinden zijn mensonwaardig."

Mensonwaardige omstandigheden bij Ter Apel

Het AzG-team dat het aanmeldcentrum afgelopen vrijdag bezocht, trof buiten de poort mensen aan die in leefomstandigheden verkeerden die de organisatie eerder zag op plekken als het Griekse vluchtelingenkamp Moria. Het team sprak mensen die zich al een week niet hebben kunnen wassen, waardoor er al veel mensen met huidziekten zijn geconstateerd. Honderden mensen slapen dagelijks in de buitenlucht. Onder hen zijn zwangere vrouwen, kinderen en mensen met chronische ziekten, aldus de organisatie. AzG waarschuwt dat sommige chronisch zieken door hun medicatievoorraad heen zijn en nu geen nieuwe medicijnen ontvangen. "Als deze situatie zo doorgaat, kan dit leiden tot ernstige medische noodgevallen."

Al maandenlang slapen mensen buiten aan het aanmeldcentrum Ter Apel.
Ā© Kees van de Veen

AzG gaat bij het aanmeldcentrum werken met een team van vier tot zes mensen. Dit team bestaat uit artsen en verpleegkundigen en werkt vijf dagen per week. "Dit is echt een oplossing voor de korte termijn. Belangrijk is dat er gekeken wordt naar een langetermijnoplossing, zoals het creĆ«ren van meer en menswaardige opvanglocaties", zegt Sargentini.Ā 

In de sporthal bij Ter Apel is tijdens de nacht van dinsdag op woensdag een baby van drie maanden oud overleden.

Opvangcrisis door een gebrek aan plaatsen

Ter Apel is een oude NAVO-basis, die al jaren gebruikt wordt als aanmeldcentrum voor asielzoekers. De bedoeling is dat asielzoekers na aanmelding voor korte tijd in Ter Apel verblijven, om daarna over de rest van Nederland verdeeld te worden. Maar dat laatste loopt al lange tijd fout.Ā 

Na het hoogtepunt van de migratiecrisis in 2015, werden de jaren erna steeds meer asielcentra gesloten. Nu komt Nederland juist plaatsen te kort. Om een antwoord te bieden op de gestegen aantallen asielzoekers, wil Nederland nu opnieuw asielcentra openen. Ze beroepen zich daarvoor op een noodprocedure, waardoor opvang kan geopend worden zonder overleg met buurt en gemeente.

Morgen bekijkt de Nederlandse regering of er ook extra aanmeldcentra moeten komen, om Ter Apel te ontlasten.

BEKIJK - Artsen Zonder Grenzen gaat aan de slag in in Ter Apel:

Videospeler inladen...

Meest gelezen