Door de aanhoudende droogte komen teelten en gewassen in de problemen, zegt het ABS.

Droogtecommissie komt straks samen: landbouwers vragen snel droogtemaatregelen voor burgers

Het Algemeen Boerensyndicaat, de belangenvereniging van de landbouw, vraagt dat de Vlaamse droogtecommissie vandaag al beslist om ook burgers droogtemaatregelen op te leggen. "Er moet een signaal komen om niet-essentieel waterverbruik te stoppen. Wat er nog beschikbaar is, moeten we op een verstandige manier gebruiken", zegt voorzitter Hendrik Vandamme.

Kurkdroog, dat is de samenvatting van de voorbije weken en maanden. En er lijkt niet meteen beterschap in zicht. Wie de weersvoorspellingen tot eind deze maand bekijkt, ziet dat er ook de komende periode niet al te veel neerslag verwacht wordt. Bij langere periodes van droogte komt de Vlaamse droogtecommissie elke week samen om de situatie te evalueren. Straks is er een nieuw overleg. 

Voor de landbouw was er al een oppompverbod in onbevaarbare wateren in heel Vlaanderen, in het IJzerbekken is er een volledig captatieverbod. Sinds deze week is pleziervaart niet meer mogelijk op een groot deel van de Vlaamse waterwegen. Maar voor het grote publiek blijven de maatregelen vooralsnog uit. Ook bij het overleg vorige week werd beslist om particulieren nog geen extra maatregelen op te leggen. Al waarschuwde de droogtecommissie wel: als er de volgende weken niet veel regen valt, zouden er begin september wel drastische maatregelen kunnen komen.

Het Algemeen Boerensyndicaat, de belangenvereniging van landbouwers, pleit in de aanloop naar de vergadering van de droogtecommissie vandaag al voor diepgaande droogtemaatregelen voor burgers. "Er moet een signaal komen om niet-essentieel waterverbruik te stoppen", zegt voorzitter Hendrik Vandamme. "Dat het niet meer toegelaten wordt om met drinkwater wagens te wassen, gazons te besproeien, zwembaden te vullen. We zien dat er ook nog sportvelden en golfterreinen besproeid worden. Daar zien wij het nut niet van in. Alles wat nog beschikbaar is, moeten we op een verstandige manier gebruiken."  

In de Vlaamse droogtecommissie zitten de waterbeheerders, drinkwatermaatschappijen, waterzuiveringsbedrijf Aquafin en de provinciegouverneurs. De commissie vergadert wekelijks bij lange periodes van droogte en formuleert aanbevelingen.

"Water gebruiken daar waar het essentieel is"

Sinds de laatste bijeenkomst van de droogtecommissie een week geleden is er amper regen gevallen, zegt Vandamme. "In de praktijk blijft de regen uit. En dat zet een blijvende druk op alle watervoorraden die er nu nog zijn. We moeten het water gebruiken daar waar het essentieel is, de voedelproductie en de industriële processen die voedsel verwerken. Die dreigen stil te vallen als men volgende week pas zou beslissen om ingrijpende maatregelen te nemen. Dat moeten we te allen tijde vermijden."

In het Albertkanaal, dat aangewend wordt voor een groot deel van de drinkwaterproductie in Vlaanderen, zien we dat het water zeer laag begint te staan.

Hendrik Vandamme, Algemeen Boerensyndicaat

Vandaag kan er nog water opgepompt worden uit bevaarbare waterlopen, "maar daar hebben we ook een duidelijk signaal gegeven. In het Albertkanaal bijvoorbeeld, dat ook aangewend wordt voor een groot deel van de drinkwaterproductie in Vlaanderen, zien we dat het water zeer laag begint te staan", waarschuwt Vandamme. "De landbouw en de industrie moeten kunnen blijven draaien. We moeten ervoor zorgen dat die niet stilvallen. Eenmaal stilgevallen, komt dat niet meer terug, ik heb de indruk dat men dat te weinig beseft."

Vandamme zegt dat de gevolgen van de droogte op het veld duidelijk te zien zijn. Voor recent geplande groenten is het te droog om te kunnen groeien, aardappelen zitten al in de afrijpingsfase, boontjes zijn te droog, kolen groeien niet... "Teelten en gewassen lijden. We gaan naar een situatie waar de verwerkers van groenten de komende maanden wel eens een lager aanbod gaan krijgen, waardoor prijzen zouden kunnen stijgen."

Provinciegouverneur Carl Decaluwé: "Dit gaat niet meer"

Ook Carl Decaluwé, gouverneur van de provincie West-Vlaanderen, vraagt dat er snel maatregelen komen voor particulieren. "Landbouwers kunnen hun gronden noodgewijs niet meer bevloeien. Anderzijds zie je 2 kilometer verder dat grote grasperken gesproeid worden, auto's gewassen... Dit gaat niet meer", zegt hij aan Radio2 West-Vlaanderen. "Er is een sense of urgency. Zolang de brede bevolking dit niet voelt en ziet, dan denk ik dat we de komende weken een stapje verder moeten gaan."

Meest gelezen