©  AFP

Adil en Bilall over moment waarop ze ontdekten dat ‘Batgirl’ geschrapt werd: “Ik was op huwelijksreis en plots kreeg ik een telefoontje”

Het was een zware pil om te slikken toen Warner Bros begin deze maand besliste om ‘Batgirl’ te schrappen. Regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah zijn er kapot van. Op sociale media vertelt het duo uitgebreid over het moment dat ze hoorden dat hun film vroegtijdig werd afgeblazen.

Wouter van Biezen

“We willen het hebben over de dag waarop we ontdekten dat Batgirl gecanceld was”, steekt het zichtbaar teleurgestelde regisseursduo van wal in een Instagramvideo. Op dat moment verbleven de vrienden in Marokko voor het huwelijk van Adil. “Gefeliciteerd, broer”, zwiert Bilall er nog snel tussen om de bedrukte sfeer nog ietwat op te vrolijken, om daarna snel ter zake te komen. “Ik was in Tétouan, waar ik het graf van mijn grootvader en grootmoeder bezocht”, vertelt Bilall. “Toen ik vertrok, nam ik mijn gsm en zag ik een hoop berichtjes. Ik werd opgebeld. ‘Het is over voor Batgirl’, zeiden ze”. Het gezicht van Bilall spreekt boekdelen. De immer vrolijke regisseurs klinken plots een pak serieuzer.

“Ik was in shock”

“Ik was in Tanger in een hotel, op huwelijksreis met mijn vrouw”, pikt Adil in. “Plots kreeg ik een telefoontje. Intussen kreeg ik ook het ene na het andere bericht dat ze de film zouden schrappen. Toen ik dat hoorde, was ik in shock, omdat ik niet eens besefte dat dat een mogelijkheid was”, klinkt het.

“Het voelde alsof we filmgeschiedenis aan het schrijven waren”, gaat de regisseur verder. “Ik belde meteen naar onze monteur Martin Walsh en zei: ‘Maak snel een back-up van de film, maak een kopie’.”

Paniek

Vervolgens belde Adil ook zijn partner in crime. “Hij zei: ‘Yo, yo, film het op je telefoon.’ Maar ik ging naar de server, en alles was geblokkeerd”, haalt Bilall zijn schouders op, waarop Adil zich meteen verontschuldigt: “Dat is niet het juiste om te doen. Maar ik was in paniek, weet je? Het was een emotionele reactie. Piraterij is niet goed, maar wat moet je doen? Om te zien dat die film weg was en dat we geen toegang meer hadden tot de beelden of het zelf ook niet meer opnieuw konden zien. Dat was behoorlijk hard”, baalt Adil.

Ook maatje Bilall was behoorlijk van slag. “Het was pijnlijk, het was emotioneel, het was shockerend. Zeker voor onze cast en crew. We waren een familie, het was intens. We waren gepassioneerd om de film te maken.” “Ze gaven het beste van zichzelf”, vult Adil aan.

De film was nog verre van klaar, vertellen de twee regisseurs. “Er was nog een lange weg te gaan. Er moest nog veel werk gebeuren”, zegt Adil. “We waren net begonnen aan de post-productie.” “Er was nog geen VFX, er ontbraken nog scènes, er moesten nog opnames opnieuw worden gedaan”, voegt Bilall eraan toe.

Opgeheven hoofd

De vele steunbetuigingen doen de regisseurs zichtbaar deugd. “We kregen veel steun van over heel de wereld. Dat betekende enorm veel. Daardoor konden we met een opgeheven hoofd blijven doorgaan”, klinkt het nog.

Verder geven de twee nog advies voor wie hen wil blijven steunen. “Dat doe je het best door onze nieuwe film Rebel te gaan bekijken, de film die we dit jaar afrondden en die op het filmfestival van Cannes in première ging.”

“Het is onze meest persoonlijke en belangrijkste film die we ooit maakten. Het gaat over iets echt, namelijk de burgeroorlog in Syrië, IS, radicalisering, over een familie. We hebben alles gegeven voor die film. We zijn zo blij en dankbaar dat mensen die film ook effectief gaan kunnen zien. Misschien kan je door naar Rebel te kijken, je voorstellen hoe Batgirl er zou hebben uitgezien”, aldus Adil en Bilall.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER