Japan trekt volop de kaart van nucleaire energie om de energiebevoorrading veilig te stellen

De wereldwijde energiecrisis heeft de publieke opinie in Japan ten aanzien van kernenergie volledig veranderd. Het land is sinds de ramp in Fukushima geen al te grote fan van uranium, maar door de energiecrisis ziet de Japanse regering zich genoodzaakt om opnieuw in te zetten op nucleaire energie.

Door de crisis en de stijgende prijzen is de voorzichtige houding van Japan tegenover kernenergie aan het wegebben. Het land is daarom volop bezig om kernreactoren die eerder waren stilgelegd, opnieuw te activeren.

Eind juli waren er zeven Japanse reactoren in gebruik, terwijl drie andere eenheden voor onderhoud buiten bedrijf waren. Deze cijfers zullen in de komende maanden waarschijnlijk nog stijgen, aangezien de reactiveringsprocedures na de ramp in Fukushima in 2011 aan zeer strenge veiligheidsnormen onderworpen zijn.

Nucleaire energie

Premier Fumio Kishida zei woensdag ook dat zijn regering de ontwikkeling van een nieuwe generatie kernreactoren overweegt. Voorts kondigde hij een mogelijke verlenging aan van de periode waarin bestaande centrales operationeel kunnen blijven alvorens te worden ontmanteld.

De huidige wetgeving voorziet in de ontmanteling van centrales na een vooraf bepaalde periode, die meestal 60 jaar bedraagt. Volgens de Japanse pers zou de regering daarbij uitsluitend kijken naar de tijdspanne waarin een reactor actief is geweest om te bepalen hoelang de eenheid nog kan open blijven. Daarbij zou dus niet langer rekening worden gehouden met de periode waarin een reactor stillag.

Ommekeer energiebeleid

Deze beslissingen betekenen een echte ommekeer in het Japanse energiebeleid. Er is daarbij sprake van een ommezwaai die over het algemeen door de bevolking van het land wordt gesteund.

Na de ramp in Fukushima toonden de Japanse burgers zich zeer terughoudend ten aanzien kernenergie, maar in de verschillende opiniepeilingen van de afgelopen maanden is gebleken dat de populatie opnieuw steeds meer voor de technologie openstaan. Dat komt onder meer omdat vele Japanse burgers zich zorgen maken over de energiebevoorrading en de opgelopen gasprijzen.

De Japanse premier voegde er nog aan toe dat hij de energieambtenaren van het land had gevraagd om tegen het eind van het jaar met concrete maatregelen te komen. Onder meer moest daarbij over duurzame energie en kernenergie een “beter begrip bij het publiek” worden beoogd.

(ns/mah)

Meer