ANTWERPEN LIVE. Strafpleiter over toenemend drugsgeweld in Antwerpen: “Sensibiliseer de klanten van cokedealers”

Het drugsgeweld in onze stad neemt de laatste tijd fors toe. Om het excessief druggebruik en de problemen die daarbij gepaard gaan aan te pakken, moeten volgens strafpleiter Kris Luyckx niet alleen cocaïnedealers bestraft worden maar ook hun klanten of ‘eindconsumenten’ in kaart worden gebracht en op hun strafbaar feit gewezen. “Als er geen vraag is, zal er geen aanbod zijn”, zegt Luyckx.

wvb
Bron: ATV

We moeten de afnemers gaan sensibiliseren op een juiste manier, vindt Luyckx. “Ik begrijp dat het moeilijk te definiëren is wie er nu precies gebruikt, want het komt voor in alle lagen van de bevolking.” Maar, Luyckx weet dat de politie, wanneer zij drugdealers aanhoudt, zij systematisch hun telefoons uitleest. “Daarop vindt men vaak klantenbestanden van 100 tot wel 500 telefoonnummers terug.”

De topadvocaat stelt echter vast dat er momenteel niets met die gegevens wordt gedaan. “Het gaat eigenlijk om een vorm van straffeloosheid, een gedoogbeleid dat er nu wordt gehanteerd. Dat is nu net het probleem. Als er geen of minder mensen zijn die het afnemen, dan zal er vanzelfsprekend ook minder verkoop zijn.”

De oplossing? “Identificeer de klanten van cocaïnedealers. Men beschikt over de klantenlijsten met telefoonnummers. Het parket kan naar die mensen in kwestie een eerste brief sturen en zeggen: We weten dat je op die dag cocaïne hebt besteld, dat is een bewezen misdrijf”, klinkt het.

“Het kan die mensen oproepen voor een gesprek. Boodschap: We know what you did last summer. Het zal veel gebruikers afschrikken. Je kan hen daarbovenop een paar uur maatschappelijke dienstverlening laten doen. Zoals bij de jongeren die coronainbreuken pleegden. Zij werden opgeroepen en konden kiezen voor een boete of gemeenschapsdienst”, aldus Luyckx.

LEES OOK. Topadvocaat Kris Luyckx: “Pak cokegebruikers strenger aan, het zal bij velen snel gedaan zijn”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV