©  Getty Images

Nieuwe leider Evenepoel zet Roglic en co. een hak in klassement, Australiër Vine verrast in bergrit

Remco Evenepoel is de nieuwe leider in de Vuelta. Door tweede te eindigen op de Pico Jano na een enorme versnelling in de groep van de favorieten, pakte hij de rode leiderstrui van de schouders van de Fransman Rudy Molard. Daarenboven smeerde hij de drievoudige Vuelta-winnaar Primoz Roglic op een drijfnatte, koude Pico Jano 1’28” aan het been. Jay Vine is de winnaar geworden van de eerste bergrit in deze Vuelta. De Australische tweedejaarsprof van Alpecin-Deceuninck ging op 6,6 km op en over Padun.

Hugo Coorevits

LEES OOK: Remco Evenepoel is de nieuwe leider in de Vuelta: “Dit is een grote droom die uitkomt”

Rode trui: Remco Evenepoel

Groene trui: Sam Bennett (Ier)

Blauwe trui: Victor Langelotti (Mon)

Witte trui: Remco Evenepoel

Hoe kwam de zege tot stand?

De finale begon op de flanken van de steile Collada de Brenes. Op 39 km van de streep spatte de kopgroep in de gietende regen onder impuls van de Oekraïener Mark Padun (EF Education-EasyPost) uiteen. Een uitgedund peloton werd eerst gemend door Julian Alaphilippe. De wereldkampioen gaf de stok door aan Fausto Masnada die in functie van Remco Evenepoel solorijder Padun probeerde binnen de minuut te houden.

Het was duidelijk dat Evenepoel iets van plan was, ook al bedroeg de voorsprong van Padun op tien kilometer van de top nog 1’06”. Dan reed Vine op zijn kousenvoeten weg. Daarna versnelde in de kopgroep Simon Yates maar ver droeg zijn poging niet. Het was een schijnaanval in vergelijking met de acceleratie waarmee Remco Evenepoel uitpakte.

Bij een eerste versnelling konden ze met zes volgen, bij de tweede versnelling, op acht kilometer, waren er alleen nog Sivakov, Mas en Roglic mee. Vijfhonderd meter verder, bij de volgende versnelling, kon alleen nog Enric Mas volgen.

Op 6600 meter van de top, midden de gietende regen, ging Jay Vine gewoon voorbij Mark Padun, maar daar volgde de tandem Evenepoel-Mas op slechts twintig seconden meer. 600 meter verder vlogen Evenepoel en Mas over Padun. Er was alleen nog die Australiër Jay Vine die op 2600 meter van de top van de Pico Jano nog twintig seconden voor lag op Evenepoel en Enric Mas. En ook gemakkelijk standhield. Waarmee nu al de Vuelta van de broers Roodhooft is geslaagd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uit wat bestond het voorspel? Al na tien kilometer versnelden tien renners: de Belgen Jan Bakelants en Xandro Meurisse, de Spanjaarden Rubén Fernández, Mikel Azparren, de Portugees Nelson Oliveira, de Oekraïner Mark Padun, de Australiër Kaden Groves, de Italianen Dario Cataldo en Fausto Masnada en de jonge Duitser Mark Brenner. De voorsprong steeg tot 5’08 seconden, maar dan vonden Groupama-FDJ en Quick-Step Alpha Vinyl het genoeg. Omdat Rémi Cavagna zich dan als een bezetene op kop zette van het peloton slonk de voorsprong eerst stevig, maar voor de Collada de Brenes, de voorlaatste klim van de dag, lieten Groupama-FDJ en Quick-Step Alpha Vinyl de voorsprong schommelen rond de vijf minuten. Ook al omdat Remco Evenepoel materiaalpech had, ging het ineens wat minder snel in het peloton, maar bij het begin van de Collada de Brenes op veertig km van de finish was de voorsprong teruggelopen tot iets meer dan anderhalve minuut. Dus weg rode droom. Ondertussen was Dario Cataldo al letterlijk weggevallen.

Wat deden de favorieten?

Dé verliezer van de dag werd Primoz Roglic die dinsdag nog een demonstratie gaf in Laguardia. Een kleine anderhalve minuut achterop gereden worden door jongeren als Vine en Evenepoel is best veel. De Sloveen staat momenteel vierde op 1’01”. Naast Remco Evenepoel was Enric Mas de andere winnaar. Ook dinsdag al was hij dik oké. De Mallorcaan staat momenteel derde op 28 seconden van Evenepoel.

Rudy Molard, die als leider aan de zesde koersdag begon, zag al roze olifantjes op de koude, regenachtige en mistige ColladaD de Brenes, waar hij onder het sloopwerk van wereldkampioen Julian Alaphilippe al kraakte. Onder impuls van o.a. Thibaut Pinot en nog twee ploegmaten van Groupama-FDJ zag hij de staart van het peloton terug bij de voet van de slotklim naar de top van de Pico Jano.

Mikel Landa werd op de slotcol door de versnelling van Simon Yates gelost. Poels bleef erbij. Ook Richard Carapaz moest daar voorin de rol lossen.

Ben O’Connor reed dan weer lek net voor de slotklim begon. De Australiër van AG2R-Citroën kende door een val ook al een draak van een Tour waarin hij snel opgaf.

Wat deden de Belgen?

Jan Bakelants reed zich al voor de derde keer in de kijker. De veteraan van Intermarché – Wanty Gobert was zondag rond Breda al bedrijvig in de vlucht van de dag. Woensdag liep hij na de vluchters net voor het peloton binnen en onderweg naar San Miguel de Aguayo zat hij in de groep van tien die vaart zette naar Cantabrië. Jan Bakelants was donderdagmiddag van de vluchters de best gerangschikte: zestiende op 5’02” van de nieuwe leider Rudy Molard. Op 111 km van het einde zat de vader van drie kinderen ook virtueel in het rood. Dat was net voor de Puerto de Alisas, waar Rubén Fernández als eerste bovenkwam. In de eerste kilometer van de natte afdaling van de Collada de Brenes werd de Kempenaar ingelopen door de voorwacht van het peloton.

De tweede Belg bij dit tiental was Xandro Meurisse, de West-Vlaming van Alpecin-Deceuninck, die in het verleden ooit in de etappe naar La Planche des Belles Filles in de Tour ook al zo’n lange raid opzette.

Verder nog iets dat u moet weten?

* Victor Langelotti (Burgos-BH) blijft ook na de eerste bergrit leider in het bergklassement. De Monegask heeft één punt voorsprong op de Spanjaard Rubén Fernández (Cofidis) die in Cantabrië mee in de aanval zat en veel punten pakte.

* Luis Mas, Ander Okamika en Jesus Herrada kwamen in de afdaling van de Puerto de Alisas ten val, maar er is niet meteen bekend of ze daar stevige blessures aan overhielden.

* Carl Fredrik Hagen (Israel – Premier Tech) was de volgende die net voor de de Collada de Brenes zwaar ten val kwam op het gladde en natte wegdek.

Uitslag Vuelta rit 6

1. Jay Vine (Alpecin-Deceuninck)

2. Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl) +15’’

3. Enric Mas (Movistar) +16’’

4. Juan Ayuso (UAE Team Emirates) +56’’

5. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) +1’37’’

6. Pavel Sivakov +1’37”

7. Tao Geoghegan Hart +1’37”

8. Jai Hindley +1’37”

9. Carlos Rodriguez +1’37”

10. Simon Yates +1’37”

Algemeen klassement na rit 6

1. Remco Evenepoel in 20h50’07”

2. Rudy Molard +21”

3. Enric Mas +28”

4. Primoz Roglic +1’01”

5. Juan Ayuso +1’12”

6. Pavel Sivakov +1’27”

7. Tao Geoghegan Hart +1’27”

8. Carlos Rodriguez +1’34”

9. Simon Yates +1’52”

10. Joao Almeida +1’54”

    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    MEER OVER Wegwielrennen