Sappiger vlees en minder brandstof: dit zijn de troeven van een egg-barbecue
HLN ShopEen egg-bbq naast een klassieke barbecue zetten, is een beetje als appelen met peren vergelijken. Hoewel beide onder de noemer van houtskoolbarbecue vallen, verschillen ze enorm qua prestaties en duurzaamheid. Benieuwd naar wat een egg-bbq zo bijzonder maakt? HLN Shop zet de belangrijkste troeven op een rij.
1. Met een egg-bbq kook je zoals een topchef
Je egg-bbq enkel gebruiken om snel een hamburger of lat ribben klaar te maken? Zonde! Het compacte toestel is niet zomaar dé nieuwkomer in heel wat professionele keukens. Je gebruikt hem om te bakken, braden, roken, schroeien, sauteren, grillen en nog veel meer. Chefs gebruiken de egg-bbq veel in hun restaurants als slowcooker.
De sleutel van het succes zit in het materiaal. Waar een klassieke barbecue meestal uit dun metaal vervaardigd is, bestaat een egg-bbq uit zware vuurvaste keramiek die de warmte absorbeert en gelijkmatig verdeelt. Zelfs koude of gure wind raakt niet aan de topprestaties van een egg-bbq. Dankzij die optimale warmteverspreiding werkt het toestel trouwens ook perfect als pizza- of broodoven. Je kan er zelfs taarten in bakken!
Culinaire grenzen verleggen? Bekijk hier de egg-barbecue in de HLN Shop (nu 179,95 euro i.p.v. 349,95 euro).
2. Een egg-bbq houdt je vlees sappiger
Vind je het moeilijk om je klassieke houtskoolbarbecue op temperatuur te houden? Het ligt niet aan jou. Bij metalen barbecues gaat de warmte snel verloren en heb je constant nieuwe brandstof nodig om extra warmte aan te voeren. Door dat voortdurende afkoelen en opwarmen kunnen je gerechten uitdrogen of verbranden.
Een egg-bbq gebruik je met een gesloten deksel. Dat garandeert samen met de keramische behuizing een gelijkmatige hitteverspreiding en een stabiele luchtstroom. Het resultaat: je vlees blijft lekker sappig en alle smaak- en voedingsstoffen blijven behouden.
3. De egg-bbq is snel en krachtig
Moet het snel gaan? Ook dan is een egg-bbq een aanrader. Het toestel is al op een kwartiertje tijd ready to go. Dat heeft het toestel eveneens te danken aan de keramische behuizing. De compacte krachtpatser kan trouwens veel hogere temperaturen aan dan een klassieke barbecue. Temperaturen tot 500° C zijn geen probleem, en dat in optimaal veilige omstandigheden. Het gesloten deksel voorkomt opspattende vonken en vermits de buitenzijden van keramiek nooit heet worden, hoef je je geen zorgen te maken over snelle kinderhandjes.
4. De egg-bbq is duurzaam
Eerlijk is eerlijk: voor een degelijke egg-bbq tel je meer centen neer dan voor een klassieke BBQ. Maar je krijgt er ook heel wat voor in de plaats. Op het einde van de rit valt dat prijsverschil trouwens best mee. Een egg-bbq verbruikt namelijk veel minder brandstof. De dikke wanden houden de warmte vast, waardoor de houtskool veel langer op temperatuur blijft. Niet opgebrande kolen kunnen opnieuw gebruikt worden en in tegenstelling tot een klassieke barbecue hoef je tijdens het grillen geen extra houtskool toe te voegen. Onder een gesloten deksel kan houtskool wel 8 tot 20 uur blijven branden: ideaal voor liefhebbers van een stuk traag gegaard vlees.
Je egg-bbq gaat trouwens levenslang mee. Keramiek roest niet. Je kan het toestel dus gerust winter en zomer buiten laten staan. Zo doet je favoriete barbecue het hele jaar door dienst als smakelijke én decoratieve blikvanger in je tuin.
Meer bbq-producten? Bekijk hier het aanbod op HLN Shop.
Lees ook:
Het bovenstaande artikel is geschreven in opdracht van de commerciële afdeling van DPG Media en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
-
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zo lang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” -
Jobat
Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromanagen”
Welzijn op het werk krijgt vandaag meer aandacht dan ooit. Experts moedigen je aan om kritisch na te denken over je leidinggevende en op te komen voor jezelf en je team. Goed leiderschap is dan ook van cruciaal belang voor de prestaties die je levert en hoe je je voelt op de werkvloer. Maar wat kan je als medewerker doen als jouw leidinggevende je belemmert om goed – en graag – te werken? Welzijnsmanager Elisabeth Van Steendam legt het Jobat.be uit. -
-
HLN Shop
Deze 5 fouten worden het vaakst gemaakt tijdens het barbecuen
-
HLN Shop
Robotgrasmaaier inschakelen om je gazon kort te houden? Dit moet je erover weten
Het gras afmaaien staat bij de meeste mensen niet bovenaan hun lijstje favoriete vrijetijdsbestedingen. Zeker wie een wat grotere tuin heeft, ziet er wel eens tegen op. Wil je liever relaxen in die tuin en je niet meer dan nodig moeten uitsloven voor het onderhoud? Overweeg je dan te laten assisteren door een robotmaaier. HLN Shop onderstreept vijf aandachtspunten. -
Spaargids.be
Geniet jij al optimaal van deze fiscale voordelen voor je woning en schuldsaldoverzekering?
De overheid sabelde de voorbije jaren zwaar in de fiscale voordelen die burgers krijgen als ze een hypothecaire lening afsluiten. Toch zijn er nog altijd te rapen, zo weet Spaargids.be, dat meteen drie slimme fiscale adviezen op een rij zet. -
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
-
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
-
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
Lekker, gezond én snel koken: voor de meeste gezinnen is het elke dag weer een uitdaging. “Maar dat hoeft het niet te zijn”, vindt Kathleen Brenders. Als mama van drie zonen leerde ze al doende hoe je ondanks een druk weekschema toch voor ieder wat wils op tafel kan zetten, zonder uren in de keuken te staan. Wat zijn haar bespaartips? En hoe houdt ze rekening met alle eetvoorkeuren binnen het gezin? “We bestellen één keer per week boodschappen.” -
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
Kookboeken vertellen wat we graag smikkelen, maar ook hoe we leven en wat we belangrijk vinden. Soms is dat ‘gezond eten’, soms is dat ‘snel tafelen’, elk decennium kende zijn trends. Dit blijkt uit een project van het Centrum Agrarische Geschiedenis. Dat lijstte alle 7.000 (!) kookboeken op die sinds de jaren 60 op de Belgische markt verschenen. Hoe fel zijn onze gewoontes en smaken geëvolueerd door de jaren heen? En hoe koken we vandaag? Een blik in de potten en pannen van vroeger tot nu. -
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord