Archierffoto ter illustratie.
AFP or licensors

Kerncentrale van Zaporizja opnieuw gekoppeld aan het Oekraïense elektriciteitsnet na tijdelijke panne door brand

Door een brand is de Oekraïense kerncentrale in Zaporizja meer dan twee uur losgekoppeld geweest van het Oekraïense elektriciteitsnet. Dat meldde de operator Energoatom. Oekraïne heeft intussen aan het Internationaal Atoomenergieagentschap laten weten dat de transmissielijn opnieuw gekoppeld is aan de kerncentrale. De kerncentrale is belangrijk voor Oekraïne, maar staat onder controle van Rusland. De afgelopen weken beschuldigden Rusland en Oekraïne elkaar ervan aanvallen uit te voeren op de centrale. 

"De kerncentrale van Zaporizja is voor het eerst in zijn geschiedenis volledig van het elektriciteitsnet gekoppeld", zei operator Energoatom op Telegram. Twee reactoren van de kerncentrale waren losgekoppeld van het net. Er was brand uitgebroken in een kolencentrale naast de kerncentrale.

Volgens Oekraïne zijn Russische beschietingen de oorzaak. Door de brand was een stroomkabel beschadigd geraakt en zijn twee reactoren een tijdje losgekoppeld geweest. De beveiligingssystemen zijn dan in werking getreden. De operator heeft de stroomkabel weer aan de praat gekregen. "Oekraïne heeft gemeld dat de kerncentrale zeker twee keer losgekoppeld was maar dat de stroomkabel weer werkt", meldt het Internationaal Atoomenergieagentschap.

"De laatste stroomkabel die de kerncentrale verbindt met het Oekraïense energiesysteem is twee keer onderbroken. Drie andere stroomkabels waren eerder beschadigd door Russische beschietingen", zei Energoatom.

Volgens Energoatom kreeg de kerncentrale gedurende de loskoppeling wel nog energie van een nabijgelegen thermische elektriciteitscentrale zodat de reactoren nog gekoeld konden worden, wat essentieel is om geen meltdown te krijgen. Van een mogelijke kernramp is zeker geen sprake.

De kerncentrale in Zaporizja is de grootste van zijn soort in Europa en is van groot belang voor de elektriciteitsvoorziening van Oekraïne. In de regio van Zaporizja en Cherson zou de elektriciteit wel al zijn uitgevallen. De centrale is momenteel in handen van Rusland. De afgelopen weken beschuldigen Rusland en Oekraïne elkaar ervan de kerncentrale aan te vallen. 

Vandaag nog zei het Internationaal Atoomenergieagentschap dat de gesprekken met Rusland vergevorderd zijn om een team van inspecteurs te sturen naar de kerncentrale. Er wordt al langer gevreesd voor een nucleaire ramp als de gevechten rond de kerncentrale escaleren.

AFP or licensors

Meest gelezen