Frédéric Van den Berghe installeerde gisteren in Appels een reeks zonnepanelen, maar zonder omvormer staan die panelen nog even op non-actief.
Volledig scherm
PREMIUM
Frédéric Van den Berghe installeerde gisteren in Appels een reeks zonnepanelen, maar zonder omvormer staan die panelen nog even op non-actief. © Geert De Rycke

Groot tekort aan omvormers: duizenden Vlamingen die nu zonnepanelen laten plaatsen, dreigen naast 750 euro premie te grijpen

Duizenden Vlamingen die de komende weken zonnepanelen laten plaatsen, dreigen naast de Vlaamse premie van 2022 te pakken door het grote tekort aan omvormers. Die zetten de gelijkstroom van zonnepanelen om in elektriciteit die geschikt is voor gebruik. In vele gevallen zal de installatie pas in 2023 voltooid zijn en gekeurd worden en dat kan tot 750 euro aan premie schelen. “De regelgeving is helder: de keuringsdatum is doorslaggevend”, laat Vlaams Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) weten.

56 reacties

  • Werner Vols

    2 jaar geleden
    Ik ben eens curieuz of ze geen tax gaan heffen op eigenaars die zonnepanelen hebben en hoelang de overheid hier geld kan blijven inpompen. De maatschappijen gaan geen geld genoeg hebben om de eigenaars terug te betalen wat ze op het net terug zetten, tenzij dat de prijs weer zo minuscuul gaat worden dat het de moeite niet is?
  • Sven Tirions

    2 jaar geleden
    A. Installatie volledig zelf betaald. B. Geen premie's. C. Geen subsidie's. Gratis electriciteit is niet juist, er bestaat nog altijd iets als prosumententarief, en men overschot (terugdraaiteller) verkoopt de leverancier door aan de volle pot (wat hen niets heeft gekost) en de overheid roomt hierop weeral btw af. Velen zouden zich misschien eens eerst deftig informeren ipv aanhalen dat wie pv-installatie gratis stroom heeft... Niemand heeft er al één cent aan mijn "luxe" meebetaald. Dank u.
  • Christiaan Boudry

    2 jaar geleden
    Heb 14 zonnepalen zelf geplaats zonder subsidies kostprijs keuring inbegrepen 2800 euro liggen messchien niet ideal maar heb genoeg opbrengst voor zelfvoorziening heb nog terug draaiendeteller betaal wel prosumeten tarief op de omvormer ongeveer 360 euro per jaar overschot word wel niet vergoed Nu met subsides is alles veel duurder dus de leveranciers profiteren
  • Paul Stausens

    2 jaar geleden
    Als het allemaal zo winstgevend is, waarom liggen er geen zonnepanelen op overheidsgebouwen? Miljarden al geïnvesteerd in windmolens op zee ipv in zonnepanelen op overheidsgebouwen.
  • Paul Verbeeck

    2 jaar geleden
    Corona , Oekraïne en waarschijnlijk weinig onderdelen maken (met opzet ) dan gaan de prijzen omhoog en ze verdienen meer dan dat ze normaal zouden produceren .