De Gentse visserij

Gent verbiedt waterskiën en wakeboarden: "Te gevaarlijk door blauwalgen"

Gent verbiedt enkele watersporten omdat er te veel blauwalgen in de binnenwateren zitten. Dat zijn bacteriën die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. 

Uit metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt dat er blauwalgen aanwezig zijn op verschillende plekken in de Gentse binnenwateren. Dat is onder meer het geval in de Lieve, de Leie, de Visserij en aan de Korenlei. Aangezien de blauwalgen zich verder verspreiden over de binnenwateren, geldt er vanaf nu op alle Gentse binnenwateren een verbod op verschillende vormen van recreatie, zoals waterskiën en wakeboarden. 

Zwemmen en duiken zijn er sowieso verboden. Andere watersporten zoals kajakken, kanovaren en suppen worden ontraden en gebeuren op eigen risico. Het verbod geldt niet op de Watersportbaan en de Blaarmeersen. Daar zijn momenteel geen blauwalgen vastgesteld.

De Vlaamse Waterweg vaardigde ook een captatieverbod uit voor de Gentse binnenwateren. Zo mag er geen water meer gebruikt worden voor het besproeien van consumptie- en voedergewassen en voor drinkwater voor vee.

De Vlaamse Milieumaatschappij voert regelmatig watercontroles uit. Het resultaat van die controles zal bepalen hoe lang het verbod van kracht blijft.

Meest gelezen