Russische militairen bewaken de kerncentrale van Zaporizja, in het zuidoosten van Oekraïne.
Volledig scherm
PREMIUM
Russische militairen bewaken de kerncentrale van Zaporizja, in het zuidoosten van Oekraïne. © AP

“Kerncentrale Zaporizja losgekoppeld van elektriciteitsnet”: kunnen dieselgeneratoren vitale koeling garanderen?

De kerncentrale in het Oekraïense Zaporizja, de grootste van West-Europa, is volgens operator Energoatom gisteren tijdelijk losgekoppeld van het Oekraïense elektriciteitsnet. De Russische bezetter nam de centrale in maart over en zou ze op het Russische elektriciteitsnet willen koppelen. Dat is een riskante, onverantwoorde onderneming.

6 reacties

  • Marc Vandecruys

    2 jaar geleden
    Willen we onze kinderen en kleinkinderen een stabiele toekomst geven zullen wij willen of niet moeten reageren op deze flagrante schendingen en tegen deze agressie en wetteloosheid van een land dat alle fatsoen overboord heeft gegooid en geleid wordt door een maffiabaas die nog rijker wil worden ondanks dat hij nu al de rijkste ter wereld is.
  • Christine Laevers

    2 jaar geleden
    Viviane Vogels : Ik ben het eens met u. Poetin heeft een stok in het hoenderhok gegooid door flagrant internationale regels te overtreden. Hij probeert zijn gedachtegoed te exporteren en haat het westen met zijn democratische systeem, respect voor mensenrechten etc. In zijn ogen zijn we een vogel voor de kat. Burgers moeten kiezen aan welke kant van de geschiedenis ze willen staan. Daar komt het in feite op neer.
  • Viviane Vogels

    2 jaar geleden
    De problemen die er op europese landen en burgers worden afgevuurd in de berichtgeving regionaal en geopolitiek kunnen toch niet enkel op de 7m oorlog met Oekraiene worden teruggevoerd maar op 20j globalisering en strijd om energie en olie. Burgers krijgen angst voor hun bestaan. Dat de wereldorde Oost-west verandert..dat is duidelijk. Maar hoe moet het verder? Lunnen de burgers daar duidelijkheid in krijgen.
  • van Dessel Wim

    2 jaar geleden
    Die Russen zijn toch niet te schatten hé ... Die doen maar aan, en Europa stond erbij en keek ernaar ...
  • Patrick Symons

    2 jaar geleden
    Waarschijnlijk wel maar dat gaat geld kosten hé met de huidige prijzen voor mazout.